De e-scooter rukt verder op, en dat is goed nieuws

Lichte tweewielers met elektrische aandrijving winnen aan populariteit in Nederland. Een op de zeven van alle verkochte scooters is elektrisch, en dit is juist een sector waar veel milieuwinst te halen is.

E-scooter

We stelden het al in ons vorige artikel over e-scooters: een elektrische tweewieler is eigenlijk ideaal. Mensen die zich per scooter voortbewegen maken nooit echt veel kilometers op een dag, alleen wat korte ritjes binnen de stad. Tel daarbij de vreemde situatie op dat automobilisten extreem gepusht worden om milieuvriendelijk te rijden, maar scooters nauwelijks een strobreed in de weg wordt gelegd, en de milieuwinst bij elektrisch rijden is aanzienlijk. Zeker omdat de uitstoot vooral in de stad plaatsvindt.

Onderzoek van TNO (bron) wijst uit: 2-takt brommers stoten gemiddeld bijna 25 keer meer deeltjesmassa en circa 5 keer meer onverbrande koolwaterstoffen (THC) uit dan 4-takt brommers. En: bromfietsen zijn verantwoordelijk voor 27% van de emissies van koolwaterstoffen en 9% van de CO-emissies uit wegverkeer. Dit komt overeen met ongeveer 5% van de totale nationale CO emissies en ook ongeveer 5% van de totale nationale koolwaterstofemissies. Ook dit artikel uit de Volkskrant schetst een hallicunant beeld: "Waar een vrachtwagen 30000 deeltjes fijnstof per kubieke centimeter uitstoot, behaalt de kleine brommer een waarde van 35000. In perspectief: de cilinderinhoud van een vrachtwagen is een factor 200 tot 300 groter dan de bromfiets."

U mag dus gerust stellen dat de traditionele brommer en scooter ongestraft de atmosfeer volblaft met schadelijke stoffen, wat ons doet vrezen voor de volksgezondheid in Zuid-Oost Azië, waar die dingen letterlijk met miljoenen tegelijk in de grote stad rondscheuren. Maar dat is een probleem voor de autoriteiten daar, we hebben het nu over Nederland.

6.400 e-scooters

Van de 43,5 duizend nieuwe scooters die in de eerste tien maanden van 2019 over de toonbank gingen, waren er ruim 6.400 volledig elektrisch. Een aandeel van 14,7 procent. Vorig jaar was dit nog 9,1 procent, melden brancheverenigingen RAI en Bovag. "In Amsterdam is dit jaar ruim een kwart (27,1 procent) van alle nieuwe scooters elektrisch aangedreven en dat komt mede door de introductie van een milieuzone voor oude benzinescooters in 2017. In de andere grote steden Rotterdam, Den Haag en Utrecht ligt dit aandeel momenteel op respectievelijk 9,8 procent, 7,9 procent en 12,4 procent."