Audi geeft al zijn modellen een nieuwe naam

De Duitse grondigheid gaat bij Audi vanaf nu nog een stapje verder. Alle modellen worden ingedeeld in een hokje op basis van hun vermogen. Ieder hokje krijgt zijn eigen cijfercode en zo wordt de bijnaam voor ieder model bepaald. Logisch toch?

Wees niet bang, de huidige generieke modelnamen gaan niet verdwijnen. De normale Audi's blijven de A1 tot en met A8 en de crossovers/suv's vallen onder Q2 tot en met Q7. Ook de sportauto's TT en R8 blijven hetzelfde.

Nee, de verandering zit hem in de specifieke motor die een auto bij zich draagt. Op basis van het vermogen krijgen de Audi's voortaan een cijfer mee gevolgd door de naam van het type motor (TFSI, TDI, g-tron of e-tron). Het merk zegt deze verandering in te zetten, omdat alternatieve aandrijfvormen een steeds grotere rol gaan spelen en dat vermogen daardoor een grotere rol gaat spelen dan motorinhoud.

Voor het extra cijfer in de naam heeft Audi verschillende categorieën gemaakt. Motoren met bijvoorbeeld een vermogen tussen de 110 en 130 pk krijgen het nummer 30. Ligt het vermogen tussen de 230 en 252 pk, dan krijgt de auto een 45 op zijn aanduiding. De cijfers gaan steeds met stappen van 5 tot aan 70, wat de hoogste klasse is voor auto's met meer dan 544 pk (400 kW, vandaar het onlogische getal). Om het extra verwarrend te maken, behouden de S-, RS- en R8-modellen hun naam, omdat dat al bekende labels zijn.

Audi gaat de nieuwe namen als eerste doorvoeren op de nieuwe A8 en zodoende krijgen we al een paar voorbeelden. De A8 3.0 TDI met 286 pk zullen we voortaan kennen als de A8 50 TDI. De A8 3.0 TFSI met 340 pk gaat door het leven als A8 55 TFSI. Het is een relatief simpele oplossing voor een probleem dat nooit bestond. 

Na de A8 volgen de andere modellen van Audi en met de start van modeljaar 2019 moeten alle auto's de nieuwe aanduiding gebruiken. Vanaf dan kan je dus in één oogopslag net niet precies zien hoeveel vermogen een Audi heeft.