Uber: Sorry Londen, mogen we het goedmaken?

Op vrijdag bepaalde Transport for London dat Uber niet meer mag rijden in de Britse hoofdstad, reden voor de verse CEO om uitgebreid zijn excuses te maken en te vragen om een tweede kans. Hij stuurde daarom een open brief aan een krant.

Hij is nog maar net CEO van een bedrijf waarvan hij wist dat er wat opruimwerkzaamheden bij kwamen kijken, maar de hoeveelheid lijken die Dara Khosroshahi bij Uber voor zich uit de kast ziet vallen, zal hem ook verbazen. Na alle schandalen en rechtszaken is het nu crisis in Londen, waar de gemeente plotseling de vergunning introk.

Vanaf 1 oktober mag Uber niet meer door Europa's grootste metropool rijden. De vervoersautoriteiten van de de Britse hoofdstad hebben bepaald dat Uber niet aan hun regels voldoet. Daardoor hebben 40.000 mensen in de stad vanaf volgende week woensdag ineens geen baan meer en een veelvoud ervan is plotseling vervoerloos. Vooral dat laatste is veel inwoners van de stad een doorn in het oog, een online handtekeningencampagne haalde in een dag een half miljoen steunbetuigingen op en is stevig op weg om binnenkort op een miljoen krabbels te komen.

Ook het bedrijf zelf is uiteraard niet blij met de verbanning uit Londen, met zoveel chauffeurs halen de taxiregelaars een behoorlijke omzet in de stad. De CEO met de moeilijke naam wil nu in gesprek met de gemeente en Transport for London. Ten eerste vraagt hij zich af wat er nou zo mis is met de dienstverlening dat de vergunning wordt ingetrokken. Het valt volgens hem (en veel experts) best mee met de bedrijfsvoering van de Uber-taxichauffeurs. Maar hij wil niet alleen de zwarte piet naar de gemeente sturen:  "We will appeal this decision on behalf of millions of Londoners, but we do so with the knowledge that we must also change.

Hij wil Uber zodanig aanpassen dat het bedrijf binnen alle regels opereert en niet meer de schreeuwende Amerikaanse cowboys uithangen: "We won’t be perfect, but we will listen to you; we will look to be long-term partners with the cities we serve; and we will run our business with humility, integrity and passion." Daarnaast geeft de opperbaas aan dat hij er is om een nieuw hoofdstuk van het bedrijf te schrijven: "As Uber’s new CEO, it is my job to help Uber write its next chapter."

Het ligt er nu aan hoe snel TfL met Uber wil praten. Burgemeester Sadiq Khan van Londen lijkt de deur voorlopig nog niet echt open te houden voor een gesprek. Hij ziet de Amerikanen liever meteen vertrekken.