'Volkswagen wil te succesvol Skoda onder de duim houden'

Het merk Skoda werd 26 jaar geleden door de Volkswagen-groep ingelijfd, wat een gouden greep bleek: inmiddels heeft het merk zich opgewerkt tot begeerlijk alternatief voor de gevestigde klassieke merken. Maar succes heeft een prijs.

Als er één recent succesverhaal in autoland is, dan is het wel dat van Skoda. Binnen een kwart eeuw transformeerde Skoda van gammele oostblokwagen tot strakke auto met uitstekende prijs-kwaliteitsverhouding. Aan de gedraaide volumes is bovendien het succes van de Tsjechen af te lezen: in 2014 werden voor het eerst meer dan 1 miljoen auto's verkocht, terwijl 'budgetbroer' Seat op nog niet de helft hiervan zit.

Echter, met de stormachtige ontwikkeling is er ook bij moederschip Volkswagen marktaandeel weggesnoept, en dit zet kwaad bloed in Duitsland, zo meldt Reuters. Hoewel Skoda met 1,13 miljoen verkopen nog altijd een stuk kleiner is dan de 5,99 miljoen auto's die Volkswagen wereldwijd wegzette zien sommige Volkswagen-managers met lede ogen aan hoe er in Duitsland gesneden wordt in banen en fabrieken terwijl Tsjechië goed blijft gedijen. Door Duitse technologie met goedkope arbeid te combineren zou er een oneerlijke concurrentie ontstaan.

De oplossing van dit interne 'probleem' is het verschuiven van productie van Tsjechië naar Duitsland en Skoda meer te laten betalen voor gedeelde technologie. Volkswagen - met de komst van het elektrische offensief - moet weer duidelijk top dog binnen de groep worden. Als gezegd, qua volume is Volkswagen nog steeds heer en meester, maar kennelijk wordt de bijdrage van Skoda aan de winst binnen de groep toch als bedreiging gezien. En we kunnen ons hier wel iets bij voorstellen: een Skoda is in de basis wellicht nog redelijk prijsgunstig, je kunt hem tegenwoordig wel al behoorlijk netjes aankleden met premium opties. Tegen een prijs natuurlijk, maar toch kruipt het merk meer en meer richting Volkswagen, en dat is precies wat het VW-management niet bevalt: intern schijnt VW-baas Diess al gezegd te hebben meer differentiatie in aanbod en doelgroep te willen zien tussen Skoda en Volkswagen.

En we moeten zeggen: een Superb is zowel qua looks als qua uitrusting zeker een alternatief voor de Passat. Of, op de SUV-markt: een Kodiaq kan makkelijk zijn mannetje staan tegenover een Tiguan.

Skoda's winstmarge is de laatste jaren verdrievoudigd, en ligt nu op een hele nette 8,7%. Volkswagens marge ligt momenteel op 1,8%, maar het beeld wordt wat vertekend door de kosten van dieselgate.

Het is bekend dat elk merk binnen de VW Group zijn eigen kostje bij elkaar moet scharrelen, om er zo voor te zorgen dat de merken scherp blijven en niet indutten. Dus ja, van enige interne concurrentie is wel sprake. Het is echter de vraag wat je er aan hebt om een stuk van de Skoda-productie over te hevelen naar Duitsland, waar je een fabrieksarbeider in plaats van een tientje bijna 40 euro per uur moet betalen. Dan straf je een dochtermerk voor het feit dat het zijn huiswerk netjes doet.

Daarnaast houdt autoproductie zich al lang niet meer aan landsgrenzen: in Hongarije rollen elke dag ladingen Audi's van de band, en de eerste aanzet voor de Q7 en Bentayga wordt in Slowakije gemaakt.