Ontwerper McLaren F1 begint eigen automerk

Hij ontwierp F1-racers die kampioenschappen wonnen, hij tekende de ooit snelste auto ter wereld en werkte recentelijk nog mee aan de nieuwe TVR. Gordon Murray heeft al aan veel grote projecten meegewerkt en gaat het nu zelf proberen.

Murray had al zijn ontwerpstudio, maar zet nu ook zijn eigen automerk op. Daar gaat hij modellen in zeer kleine oplages bouwen. Die modellen worden ontworpen en gebouwd volgens Murray's iStream principe, waarbij het chassis bestaat uit stalen buizen waaraan ultralichte bodypanelen worden verbonden. Het resultaat is extreem stijf en heel erg licht. 

Het nieuwe bedrijf met de weinig fantasierijke naam Gordon Murray Automotive heeft helaas nog geen auto's om te laten zien. Er wordt nog hard gewerkt aan het eerste model, dat volgens Murray een flagship model moet worden. Een echte topper die laat zien wat het bedrijf allemaal kan. Een auto die volgens het bedrijf "afstand neemt van de huidige trend van steeds ingewikkeldere en zwaardere voertuigen". 

Daarmee zijn de kernwaarden van de Murray-auto's bekend. Het moet vooral licht en simpel worden. Dat eerste mag geen verrassing zijn, want de meesterontwerper is een groot fan van gewichtsbesparing en zal er alles om doen om elke overbodige gram van zijn auto te verwijderen. Ook het versimpelen van voertuigen is wel aan Murray besteed. Verwacht geen dubbelkoppelingsautomaten, meesturende achterwielen of ingewikkelde hybridesystemen, want Murray gaat waarschijnlijk back to basic.

Henry Fisker heeft bewezen dat een ontwerper die auto's gaat bouwen niet altijd eindigt in een succes, maar wij hopen dat het met Murray beter afloopt. Gordon heeft niet alleen al iconische auto's afgeleverd, maar toont ook een duidelijke visie. We hopen alleen wel dat dit betekent dat hij ons een paar prachtige sportauto's gaat voorschotelen en niet de kant van de milieuvriendelijk koekblikken opgaat, zoals hij eerder deed met de T25