Politie mag alle kentekens bewaren

'Opzij burger, hier komt uw overheid. Je hebt net gestemd dus de komende vier jaar bepalen wij wat er gebeurt.' De politie mag voortaan alle kentekens 28 dagen bewaren, ook de kentekens van auto's die nergens van verdacht worden.

Nadat de Tweede Kamer vorig jaar al akkoord ging met de nieuwe wet over kentekengegevens heeft vandaag ook de Eerste Kamer zijn toestemming gegeven. Het gevolg is dat de politie binnenkort de gegevens van alle kentekencamera's gedurende 28 dagen mag bewaren (dat wordt vast een succes).

Nu moeten de gegevens van de auto's waar niets mee aan de hand is (waarbij dus geen overtreding wordt geconstateerd) meteen worden gewist. Het plan zou moeten leiden tot meer aanhoudingen omdat de gegevens gebruikt kunnen worden bij het onderzoeken van misdrijven. Hoe dat in zijn werk gaat, zal waarschijnlijk iedereen ontgaan: criminelen gebruiken immers doorgaans valse kentekens.

De partijen die in beide kamers akkoord gingen zijn VVD, CDA, PVV, PvdA, 50PLUS, ChristenUnie en SGP. De tegenstanders heten D66, SP, Partij voor de Dieren en GroenLinks. Die laatsten vrezen voor het verminderen van de privacy.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5e52d87e109a2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });