Als Bruce Wayne GT4 zou racen, dan was het in deze KTM

Van alle lichte trackwapens die de wereld de afgelopen jaren bestormden, zijn de Ariel Atom en de KTM X-Bow het bekendst. Van laatstgenoemde heeft de GT4-versie een upgrade gekregen, mét glazen canopy.

Enkele jaren geleden baarde het Oostenrijkse KTM opzien met de X-Bow (spreek uit als 'crossbow'). De motorfietsfabrikant teamde met chassis-specialist Dallara om tot een spartaanse creatie met een extreem laag zwaartepunt te komen. Op de versie voor op de openbare weg domineert het KTM-oranje doorgaans, bovenstaande racer is zwart als de nacht.

Voor de GT4-bolide werkt KTM samen met Reiter Engineering, dat wellicht het bekendst is als motorsportpartner van Lamborghini. Het bestaande model uit 2015 krijgt volgend jaar een update: de auto is niet alleen verbeterd, maar schijnt ook goedkoper een seizoen door te komen (waarbij veel afhangt van de vaardigheid van de bestuurder om zijn bolide uit de grindbak te houden, uiteraard): de X-Bow GT4 kost nu nog 'maar' 3,90 euro per kilometer, dankzij componenten die langer meegaan, zoals de nieuwe Holinger-bak, die beter tegen het hoge draaimoment bestand is dan zijn voorganger.

Echt goedkoop is racen met de X-Bow nog steeds niet: het nieuwe exemplaar kost €152.360. Voor dat geld krijg je een duister scheurijzer waarbij je hoofd nu ook adequaat beveiligd is tegen rondvliegende veren, banden en andere brokstukken, dankzij een plexiglazen overkapping.