Duitsers laten €600 miljoen elektrosubsidie liggen

Rare jongens die Duitsers: ze rijden zo graag diesel dat ze gratis geld gewoon onaangeroerd in de kassa laten zitten. Voor elke elektrische auto die er verkocht wordt is er een subsidie van €4.000 beschikbaar, alleen niemand koopt er één.

Het land is enerzijds gevuld met enorm veel milieuhippies, maar van de andere kant hebben ze een grote liefde voor het verbranden van geplette dinosaurus. Die dualiteit is ook te zien aan de adoptie van de elektromobiel: de industrie schreeuwt dat elektrisch rijden de toekomst is, maar levert de ene na de andere GTI af. 

In Nederland waren we er als de kippen bij toen de half elektrische stekkerhybrides goedkoop werden gemaakt door milieusubsidies. Na de afschaffing van de bonussen stortte de markt echter weer volledig in. De Duitsers laten de centen echter gewoon op de plank liggen, er is nog €535 miljoen over van de €600 miljoen die Frau Merkel en haar regering hadden klaargezet om de Pruus'n te interesseren in batterijvervoer.

Een ding dat meespeelt is het feit dat Tesla is uitgezonderd van de subsidie. De Duitse auto-industrie heeft een dikke vinger in de pap bij het maken van beleid: ze zorgden voor een prijsplafond voor auto's die in aanmerking komen voor soepsidie. Vanaf €60.000 is een auto te duur voor een bijdrage en laat nou de enige serieuze auto meer kosten: de Tesla Model S. Nadat de Amerikanen hun prijs zodanig aanpasten dat ze wel mee konden doen, werd de regel aangepast: Tesla mag geen korting geven.

Reden waarom de Duitsers geen elektro-auto kopen: de €2.000 die je krijgt voor een elektrische auto valt in het niet bij de korting die je van de fabrikanten krijgt als je een oude diesel inlevert voor een nieuwe diesel. Ja, zo wordt het nooit wat met die elektrische auto's.