Porsche ontwikkelt platform voor elektrische supercar

Geen auto ontsnapt aan elektrificering, ook niet de supercar. Porsche heeft de taak gekregen om voor de Volkswagen Groep een dedicated platform te ontwikkelen voor elektrische tweedeurs sportwagens en supercars.

De Volkswagen Groep maakt serieus werk van elektrificering. Het plant de markt te bestormen met een drietal EV-golven, die elk een eigen platform als basis hebben. De eerste golf is op basis van het MEB-platform, een elektrische variant van de MQB-basis waarop de meerderheid van de nieuwe auto's momenteel gebouwd wordt. Deze staat vanaf 2019 gepland. 

Vanaf 2021 komt de tweede golf, gedragen door het PPE-platform (Premium Platform Electric). Dit is een samenwerking tussen Porsche en Audi, en zal de luxere wagens faciliteren. In een eerder interview gaf Audi's ontwikkelingsbaas Peter Mertens aan dat Porsche zo'n 40% van de output hiervan pakt en Audi de overige 60%.

De derde golf, tot slot, staat vanaf 2026 gepland, een jaar nadat Volkswagen wereldwijd leider in e-mobility wil zijn. Deze wordt gedragen door het SPE-platform, dat - gokje - staat voor Supercar Platform Electric. Aangezien dit platform nog ver in de toekomst ligt is er weinig concreets over bekend, maar Automotive News vond in deze presentatie (PDF) de eerste tekenen:

Dat juist Porsche het voortouw neemt in de elektrificering is niet heel vreemd: het merk is het verst van allemaal met het implementeren van batterijen in auto's, en verkoopt ze ook nog eens: in de Panamera-range is de e-Hybrid bijvoorbeeld het populairste model en naar verluidt wordt ook de 911 hybride, vanaf de facelift van de volgende generatie.

Een woordvoerder van Porsche zegt dat het bedrijf zich eerst concentreert op het vermarkten van de Mission E (die op een speciaal platform met de codenaam J1 staat), maar het ligt voor de hand dat SPE de aanzet zal vormen voor een nieuwe en betaalbaardere R8 e-tron, en wellicht een productieversie van de Lamborghini Terzo Millennio, alsook de opvolger van de Porsche 918. Porsche heeft onlangs gezegd dat het pas een 918-opvolger maakt wanneer de technologische stap groot genoeg is. Een volledig elektrische supercar zou redelijk kwalificeren als technologische doorbraak.