Top 10: de duurste speelgoedauto's

Op autoveilingen wordt meestal veel meer verkocht dan alleen klassiekers en youngtimers, in Scottsdale ging het afgelopen weekend ook veel speelgoed onder de hamer. Autospeelgoed. Heerlijk voor de miljonairszoon of -dochter.

De echte Ferrari 640 F1-89 werd bestuurd door Nigel Mansell en Gerhard Berger. Deze speelauto is gemodelleerd naar de bolide van Nigel Mansell, getuige het startnummer 27 op de voorkant. Gelukkig voor het kind is het geen trapauto: er zit een 43cc motortje in, die de duizelingwekkende snelheid van 25 km/u kan halen. De onderkant is van koolstofvezel en het stuur is afneembaar door middel van quick release, net echt. Duur is hij ook $10.200.

Dankzij zijn 110cc eencilinder haalt deze Shelby Cobra maar liefst 66 kilometer per uur. Daarom heeft hij voor en achter ook echt schijfremmen en een volledig onafhankelijk wielophanging. Het chassis van staal is overkapt met een body van glasvezel die in Shelby-blauw is gespoten en wordt afgemaakt met twee witte racestrepen. Het mag wat kosten: $18.000.

Als je er zeker van wilt zijn dat je kinderen 's avonds niet in een stuk thuiskomen, geef je ze een dragracer. Mickey Thompson bouwde in de jaren zeventig 180 exemplaren van deze racers met een 3 pk-motor. Gelukkig voor bezorgde ouders: hij haalt maar 30 kilometer per uur. Hij trekt wel wheelies bij volgas wegrijden en kost $19.040.

Voor $20.400 heeft iemand een reusachtige speelgoedauto gekocht. Deze Porsche 936 is gebouwd op schaal 1:2 en heeft een vijf pk -motor met twee versnellingen. De wagen heeft schijfremmen, tandheugelbesturing, een verstelbare achtervleugel en werkende verlichting. De auto werd in 1985 gebouwd en komt uit Duitsland, althans de handleiding is in het Duits geschreven.

Een Jaguar E-Type in maatje 1:5, het moet de droom zijn van elk opgroeiend kind. Om die droom te verwezenlijken met een 43cc motor die de Jag naar 25 km/u kan slingeren moet papa/mama wel even $21.000 neerleggen. Het helpt wel om miljonairskind te zijn.

De auto waarmee Stirling Moss het record op de Mille Miglia reed (in tien uur en een beetje), maar dan in het klein. Wie zijn kind echt liefheeft geeft deze auto van $25.200 echter niet aan zijn kind: de remmen zijn totaal niet bekrachtigd, maar het wagentje kan wel 30 kilometer per uur.

James Bondje spelen zonder dat je fantasie nodig hebt, het kan met deze Aston Martin DB5. De schijfremmen voor en achter zijn nodig om de auto tot stilstand te brengen, want de 110cc eencilinder rijdt 65 km/u. Voor $30.000 krijg je er ook het nummerbord 007 bij.

Net als de Aston Martin hierboven heeft deze Ferrari een 110cc eencilindermotor, hij haalt alleen een minder hoge maximumsnelheid: 50 km/u. Verder heeft deze mini-Ferrari werkende verlichting en knipperlichten, een toeter en zelfs een elektrische startmotor. Dat werd gewaardeerd door de bieders, die er $36.000 voor over hadden.

Gekleurd in het British Racing Green en met een semi-automatische drieversnellingsbak is dit een klassieke Jaguar, maar dan in schaal 1:5. De auto heeft zelfs een versnelling die achteruit gaat. Vooruit haalt hij 50 km/u, maar dat mag ook wel voor $40.800.

Het absolute toppunt van de speelgoedautoveiling was de Shelby 427 Cobra. Dankzij een 100cc viertaktmotor en drie versnellingen rijdt de Shelby erg soepel. De zij-uitlaten doen daadwerkelijk dienst om de uitlaatgassen naar buiten te brengen. Overigens is dit waarschijnlijk de enige Shelby Cobra ter wereld met de motor achterin. De gelukkig koper bood $40.8000 voor deze fantastisch miniatuurauto.