'Meer vertragingen Model 3 door productieproblemen Gigafactory'

Tesla worstelt nog steeds met zijn productieprocessen. Dit keer ligt niet de fabriek in Fremont, maar de batterijleverende Gigafactory in Nevada onder een vergrootglas. Model 3-modules zouden er handmatig samengesteld worden. 

Bovenstaande aantijging verscheen op het Amerikaanse CNBC, dat zich als bron beroept op (ex-) medewerkers van de enorme accufabriek die Tesla samen met Panasonic in de Amerikaanse woestijn heeft neergezet. Volgens hen leidt het niet-machinaal assembleren van de modules tot gevaarlijke toestanden, omdat er in een accupakket niet alleen batterijen zitten, maar ook management-modules en koelsystemen. Hierbij is het makkelijker om machinaal met kleine fouttoleranties te werken, dan wanneer een werknemer dit handmatig doet. In de Model 3 worden de nieuwe 2170-modules gebruikt, een doorontwikkeling van de 18650-batterijen in de Model S en X.

Bijkomend nadeel zou zijn dat door de vertragingen in allerijl personeel van Panasonic zelf is ingevlogen dat niet altijd even gekwalificeerd zou zijn en bovendien onder grote (tijds-)druk werkt. Aangezien buitenstaanders geen toegang tot de Gigafactory krijgen is het verhaal moeilijk op waarheid te controleren, pas bij de cijfers over het eerste kwartaal van 2018 zou je voorzichtig je conclusies kunnen trekken. Enkele citaten uit het stuk van CNBC:

"A current Gigafactory engineer recalled that in December, factory workers were manually “slapping bandoliers together as fast as they possibly could,” generating a lot of scrap in the process. [...]

Two current engineers told CNBC that they are concerned some of the batteries being shipped do not have the minimum gap required between lithium ion cells. These engineers warned that this “touching cells” flaw could cause batteries to short out or, in worse cases, catch fire.

These engineers said they raised the issue internally, but their concerns were shrugged off by managers."

Tesla noemt het stuk van CNBC in een reactie aan Jalopnik, dat ook over de kwestie berichtte, 'an extremely misinformed and misleading article'. Het voegt er verder aan toe: 'it’s preposterous to suggest that a company as committed to safety as Tesla would allow untested or unsafe batteries to go in our vehicles', wat ons een valide punt lijkt. Tot het moment waarop we de ene na andere brandende Model 3 in het nieuws zien moeten we een deel van de aantijgingen wellicht met een korreltje zout nemen. Zodra de harde productiecijfers over Q1 binnen zijn kunnen we enigszins objectief een opinie gaan vormen over hoeveel van bovenstaand verhaal Tesla-laster is, en hoeveel waarheid er in huist. Tot nog toe schoot het nog niet heel erg op met de productie van de 'betaalbare Tesla', waarbij overigens al eerder de vinger naar de Gigafactory wees.

Feit is wel dat Tesla erg veel in-house doet, waarmee het het zich aan de ene kant erg moeilijk maakt, omdat er diverse nieuwe processen en hun samenspel zelf uitgevlooid moeten worden. Aan de andere kant scheppen de Amerikanen door veel in eigen hand te nemen wel een solide basis voor de toekomst en in grote mate een onafhankelijkheid van toeleveranciers. Maar er wordt wel veel hooi op de vork genomen, en we zijn benieuwd in hoeverre het target van 500.000 Model 3's in 2018 gehaald gaat worden. Met onze eigen natte vinger opperden we aan het begin van januari een aantal van 250.000.

Elon Musk ziet tot het moment dat de targets gehaald worden af van salaris, wat heel schappelijk is van de man. Maar aangezien hij een geschat vermogen van $6 miljard heeft hoeft hij niet op een houtje te bijten. Daarnaast is hij als oprichter en grootste aandeelhouder zeer verweven met het lot van Tesla.