Wetenschap: ook autodieven rijden het liefst Duits

Goed nieuws: het aantal auto's dat in Nederland wordt gestolen blijft dalen, in 2017 ging er weer 10 procent af. Wie Duits rijdt moet blijven oppassen, vooral Volkswagen is populair.

De Stichting Aanpak Voertuigcriminaliteit (AVc) publiceerde vandaag de jaarcijfers met betrekking tot autodiefstal. Over heel 2017 werden er 8.257 auto's gestolen, een daling van 10 procent ten opzichte van 2016, toen 9.179 diefstallen werden geregistreerd. Een hele prestatie, aangezien we tijdens de eeuwwisseling nog boven de 25.000 zaten, maar het wordt dan ook steeds lastiger om zomaar eventjes een auto te stelen. Meer dan een kwart van de gestolen wagens zijn Volkswagens, met de Golf en de Polo als populairste model. De verklaring hiervoor ligt voor de hand: het meest populaire merk wordt ook het meest gestolen, dat is de wet van de grote getallen.

De volgende drie merken zijn onder het dievengilde het populairst:

  1. Volkswagen - 2.321 stuks
  2. BMW - 709 stuks
  3. Audi - 678 stuks

Bij BMW doen de 1-, 3- en 5 Series het goed in de statistieken, van Audi blijkt vooral de A1 populair. Dit verbaast ons, we hadden eerder de veel courantere A3 verwacht. Hoewel de tendens dalend is en blijft, veranderen de achterliggende factoren weinig: vooral auto's in de leeftijdscategorie van 4 tot 7 jaar worden veel gestolen. Mercedes valt nog buiten de top 3, maar dat kan in de toekomst gezien hun groeiende aandeel veranderen.

Het terugvindpercentage onder de Duitse auto's ligt met 33 procent sterk onder het landelijk gemiddelde van 40 procent. Wel is het terugvinden in de eerste uren na diefstal toegenomen, dankzij een betere samenwerking tussen de diensten en een snelle registratie van gestolen voertuigen. Een handige tip uit een Rotterdamse rijkenenclave: als je bang bent voor diefstal, koop een Volvo.

Wie een merk als Land Rover of een Audi quattro (wat nu Audi Sport heet) rijdt moet zich overigens nog meer zorgen maken. De luxe- en snelle voertuigen zijn dun gezaaid, maar oefenen wel een enorme aantrekkingskracht uit op autodieven: ook in 2017 werd 117 keer een Land Rover gestolen, wat neerkomt op een diefstalrisico van 1 op 250. Voordeel is wel dat 66% van de gejatte SUV's weer terugkeert bij de rechtmatige eigenaar.

Het maken van een echt goede vergelijking wordt overigens onmogelijk gemaakt door het feit dat dezelfde modellen onder veel verschillende namen in de RDW-database staan, maar toch kunnen we in zijn algemeenheid vrij goed zien wat wel en niet hoog op de diefstallijstjes staat. Onze tip: zet vooral je wat oudere RS4 of RS6 goed achter slot en grendel. Het gehele rapport, in PDF, staat hier.

Foto: gestolen RS6 kapotgereden in Kanaleneiland, juli 2017.