Autobezitter wil niet beginnen aan deelauto

Het buzzword van de overheid is 'deelauto', daarmee zouden zo'n beetje alle mobiliteitsproblemen moeten worden opgelost. De wetenschap ziet dat echter anders: een autoliefhebber wil gewoon een auto hebben en geen abonnement op een deelauto.

Het idee van een deelauto is in feite dat er straks minder auto's nodig zijn om iedereen toch nog te kunnen vervoeren. Dat klinkt heel handig, maar in de praktijk blijkt het niet zo te werken: je zou zelfs kunnen zeggen dat het mensen de auto in helpt, die anders niet zouden autorijden. 

Onderzoekers van de Rotterdam School of Management op de Erasmus Universiteit komen tot de conclusie dat een automobilist maar moeilijk kan wennen aan het gevoel dat hij geen eigenaar van een auto is. 'Psychologisch eigenaarschap' noemen ze dat idee en het geeft aan dat mensen hun auto ervaren als onderdeel van hun identiteit.

De wetenschapper deden online een onderzoek naar het draagvlak voor deelauto's. Een van de uitkomsten is dat iedereen gevoelig is voor de prijs van een auto. Opvallend was echter dat de verstokte autobezitter (met dus een sterk gevoel voor psychologisch eigenaarschap) veel minder reageerde op de hoogte van de prijs. Het gevolg is dat ze ook in hun eigen auto blijven rijden als het duurder is dan gebruik maken van een deelauto.

Het wordt daarom lastiger om die mensen te laten wennen aan het idee dat ze geen eigen auto meer hebben. Daarom moeten er kleine stapjes gemaakt worden: probeer te benadrukken dat ze een deelauto juist kunnen gebruiken als hun eigen auto niet beschikbaar is. Zo kunnen ze alvast kennismaken met de deelauto en enthousiast worden over de mogelijkheden. 

Het overigens duidelijk dat dit onderzoek nog niet is doorgedrongen bij de ministeries en gemeenten. De overheden juichten juist gisteren nog hard omdat ze een 'City Deal' met zeven gemeenten hadden gesloten. Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht, Amstelveen, Amersfoort en Apeldoorn gaan met private partijen deelauto's in nieuw te bouwen wijken neerzetten. Het moet leiden tot minder uitstoot, maar als we de wetenschappers van de Rotterdamse universiteit moeten geloven gaat niemand zijn auto wegdoen voor een deelauto, dus het lijkt er voorlopig op dat er op die manier alleen maar meer auto's op de weg komen.

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat meent iets heel anders: "Mensen die auto’s delen nemen bovendien eerder de fiets of bus en minder snel de auto. Dit leidt tot zo’n 20 procent minder CO2-uitstoot." Tja, het is nog maar afwachten wat nou het resultaat wordt.