U zoekt een betaalbare AMG? Dit staat er te koop

De legendarische drie letters uit Affalterbach staan al vijftig jaar voor extrasnelle Mercedessen. Doorgaans erg duur, maar misschien kosten de youngtimers nu wat minder en zijn ze toch een prima investering.

Als je nu instapt in een betaalbare AMG, dan winkel je nog voor een échte AMG. Over een paar jaar moet je oppassen dat je niet er ongeluk een 43 AMG te pakken hebt. We keken bij onze vrienden van Gaspedaal.nl tussen alle AMG-line auto's en modellen met AMG-velgen door naar de wagens die echt in Affalterbach geknutseld werden. Om het een beetje exclusief te houden is 2000 het jongste bouwjaar dat mee mocht doen in de zoektocht. Dit is onze selectie van leuke AMG'tjes.

Deze SL 60 AMG uit 1997 is ruim vijftienduizend euro duurder dan een exemplaar uit 1992. Dat is een vrij fors prijsverschil, waar we de oorzaak niet een twee drie van kunnen ontdekken, de verkoper vermeldt zelf ook dat dit geen koopje is. De auto komt oorspronkelijk uit Japan, wat normaal gesproken reden is om aan te nemen dat er zuinig met de auto is gereden. De zes liter V8 is goed voor 401 pk die via een automaat met tiptronic naar de achterwielen worden gebracht. Met €65.475 weet je in ieder geval dat het een dure auto is.

De oerechte enorme patsmobiel hoogsteigen persoon kan voor €42.500 bij je voor de deur staan. In het zwart is dit ook meteen een goede aanwezige. De 93.580 kilometer op de teller betekent dat er nog redelijk weinig benzine door de tank is gegaan (hoewel, weinig benzine en G55 zijn woorden die nog nooit in een zin genoemd zijn). Dit is wel hét moment om nog even in de oer-G55 te rijden, over een paar manden is hij ouderwets en achterhaald, want dan staat zijn opvolger eindelijk bij de dealers.

Aangezien waarschijnlijk helemaal niemand het in zijn hoofd heeft gehaald om een E 50 AMG als taxi te gebruiken, zijn er ook exemplaren te vinden waar maar weinig mee gereden is. Deze zilvergrijze auto heeft volgens de verkoper sinds 1997 maar 40.181 kilometer gereden. Tja, wie zijn wij om dat vanaf het internet te beoordelen? En als hij echt van de eerste eigenaar komt, dan is er geen reden om te twijfelen dat die er twintig jaar heel zuinig mee is geweest toch? De auto ziet er in ieder geval van binnen en van buiten picobello uit. Al zijn we niet zo te spreken over de keus voor grijs met zwart leer en witte elementen in het stuurwiel. Voor €23.950 mag hij weg bij de verkoper. 

De 190 is nog echt een Mercedes van de oude stempel. Zo'n auto waar je brandstof ingooit en dat hij het doet. Speciaal mooi is hij niet, maar dat wordt goedgemaakt door de 3,6 liter AMG-behandeling. De motor met 280 pk in een jaren tachtig familiewagen die wellicht inmiddels bekendstaat als armeluisbak, is gewoon een winnaar. Met 268.938 km is dit misschien niet die ene die je als verzamelaar wilt hebben, en met €20.950 is hij ook niet goedkoop, maar laten we zeggen dat er daardoor vast onhandelingsruimte is.

De goedkoopste AMG van Nederland is niet noodzakelijkerwijs de beste investering. Deze E50 AMG uit 1996 is niet helemaal in concoursstaat meer, maar er ligt wel een echte AMG V8 onder de (roestende) motorkap. Ooit was de bijna vijf liter grote motor goed voor 347 pk, het is maar de vraag of al die paarden nu nog aanwezig zijn in het blok. Goed, de buitenkant moet opgeknapt worden, dus dan kun je de motor maar beter ook even onder handen nemen. Of je gooit gewoon €3.250 naar de verkoper en doet net alsof je niet ziet dat deze E weinig klasse meer heeft.

Meer auto's opzoeken kan bij Gaspedaal.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f37f34695d0a', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });