Red Bull Racing RB14: dit is de nieuwe auto van Max en Daniel

Met een druk op de socialmediaknop onthulde Red Bull Racing zojuist de nieuwe RB14. Dit is de auto waarmee Max Verstappen en Daniel Ricciardo aan de start van de Grands Prix verschijnen in 2018.

Oei, seizoen 2018 begint met een uur vertraging bij Red Bull Racing. De presentatie stond gepland voor 9:00 uur, maar het werd aanvankelijk 9:30 uur en daarna 10:00 uur. Wellicht dat er een hick-up was in het gelijkzetten van de klokken tussen de Oostenrijkse tak van het bedrijf en de Britse locatie.

De nieuwe auto is gehuld in een blauwe livery, maar dat is nog niet de definitieve kleurstelling voor seizoen 2018. Bij de pre-season tests op het circuit van Catalunya wordt de uiteindelijke kleurstelling van de auto onthuld. Bronnen met kennis van zaken zeggen ons dat de livery van de RB14 niet veel zal afwijken van die van vorig jaar.

De grootste verandering aan het ontwerp is uiteraard de verplichte halo rondom de cockpit. Red Bull Racing lijkt ervoor te hebben gekozen om het supersterke geval zwart te verven (en niet WC-brilwit, zoals Williams), maar dat zullen we volgende week pas weten, bij de tests waar de kleurtjes bekend worden. Andere veranderingen zijn de 'exclusion zones' die nu in de reglementen zijn aangebracht, dus er zitten geen haaienvinnen en T-wings meer op de auto.

Doordat de regels verder niet heel erg veranderden is de auto ook redelijk gelijk gebleven met het eindmodel waarmee Max Verstappen en Daniel Ricciardo tegen het einde van vorig seizoen races konden winnen. Het verklaart ook waarom Red Bull Racing dit jaar zijn wagen veel eerder dan gebruikelijk presenteert: hij was al zo goed als klaar.

Daniel Ricciardo is de eerste coureur die met de RB14 gaat rijden. De auto komt deze week maximaal 100 km ver op het ciruit van Silverstone voor een 'filmdag'. De Australiƫr rijdt op een speciaal bandencompound en mag maar beperkt rijden, waardoor er geen records verbroken gaan worden, maar waardoor hij wel de eerste kinderziektes van de auto kan vinden terwijl ze nog op een steenworp afstand van de fabriek zijn.

De motor is net als de afgelopen jaren een tot TAG Heuer gerebrande Renaultmotor met zes cilinders. De blokhoek van de V6 bedraagt 90 graden en de cilinderinhoud is 1.600 cc (ofwel 1,6 liter). Het maximale aantal toeren bedraagt 15.000 die via een in de lengte geplaatste achtversnellingsbak naar de twee achterwielen worden getransponeerd.

Lees ook: Analyse: wat is er nieuw aan de Red Bull Racing RB14?

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed221ccecb7c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });