We meldden het al in ons laatste artikel over het onderwerp: "de personenwagentol [treedt] in 2019 definitief in werking, hoewel het ons niet zou verbazen als het 2020 (of later) wordt." En voilà, het eerste jaar vertraging is binnen. De organiserende partijen lopen tegen problemen aan op het gebied van financiering en bescherming persoonsgegevens. Daarnaast is de aanbestedingsprocedure vertraagd, zo meldt Handelsblatt.
Want ook al zou er per 2019 een sluitend en functionerend tolsysteem zijn, de opdracht voor de controle en heffing is nog niet gegund. Er zijn nog vier consortiums in de race, met grote namen als Siemens, IBM, en T-Systems, de organisatie die al de vrachtwagentol heft. Zij lopen tegen de volgende problemen aan:
- Er moet volgens de plannen via een foto gecontroleerd worden of auto's een vignet hebben. Aangezien deze op de voorruit zit worden automatisch de inzittenden meegefotografeerd, wat privacybezwaren met zich meebrengt. Dit is immers een controle, en geen beboeting van een overtreding, zoals bij flitspalen in 100 procent van de zaken het geval is.
- De collectanten worden per auto betaald, waardoor het moeilijk is een betrouwbare prognose van de te verwachten inkomsten te maken. Om deze redenen zouden banken geen zin hebben het project te financieren, de bedrijven zelf voelen er weinig voor er eigenkapitaal in te steken.
- Aan elke grensovergang moet een betaalpunt komen, die zowel euro's, de nationale valuta van de bezoekende automobilist als een betaalkaart moet accepteren. Dit gaat voor een zeer complex onderhoud en dagelijkse vulling en leging zorgen.
Vergeef ons onze Schadenfreude, maar we zien hier precies gebeuren wat we hadden voorspeld: het in de basis zo mooi klinkende plannetje loopt gaandweg de procedure tegen tal van al dan niet bureaucratische hordes op. Natuurlijk is het belachelijk en onwerkbaar om een vignettenautomaat naast euro's ook met Zloty's, Tsjechiche kronen, Kroatische Kuna's en Vietnamese Dongs te vullen: anno 2018 zou dat gewoon allemaal elektronisch moeten kunnen. Maar ja, de wetgever is rigide, en voor eens valt dit een keer onze kant op.
Onze voorspelling: ook 2020 wordt niet gehaald en het hele tolplan wordt in toenemende mate een hoofdpijndossier voor de Duitse overheid en haar inhalige, symboolpolitiek bedrijvende Beierse christendemocratische factie. Echter, overheden zijn koppig, en bovendien is het geld dat wordt uitgegeven toch niet van hen, dus het plan wordt ongetwijfeld doorgezet, ook al overschaduwen de kosten de opbrengsten. Het voorkomen van gezichtsverlies mag wat kosten per slot van rekening.
Oorspronkelijk verkondigde voormalig verkeersminister Alexander Dobrindt heel stoer dat de tol per 1 januari 2016 ingevoerd zou zijn. Vier jaar geleden meldde de toen nog vrij verse bewindsman: „Am 1. Januar 2016 wird die Pkw-Maut scharf gestellt“. Maar tot op heden kleeft er geen enkele eurocent aan zijn grijpgrage Beierse vingertjes. We gokken dat de man as we speak nu uit pure frustratie zijn eikenhouten bureau opvreet, ook al heeft hij het dossier mooi kunnen afschuiven op zijn opvolger Andreas Scheuer, die overigens net als zijn voorganger een hoge CSU-functionaris is.
Nederland speelt overigens ook met het idee van een tol, zij het alleen voor vrachtwagens en op zijn vroegst in 2023. Deze lijkt makkelijker te implementeren dan een versie voor personenauto's (tenzij je Belg bent), maar alle strubbelingen in de buurlanden geven wel aan dat het ronduit dom zou zijn om een dergelijk project te onderschatten.