1 op de 10 mensen maakt bezwaar tegen appboete

Vorig jaar steeg het aantal boetes voor het niet-handsfree bedienen van een telefoon met bijna 25 procent tot 74.561. Een kleine tien procent van de ontvangers tekende bezwaar aan, maar slechts enkelen kwamen onder de flip van 239 euro uit.

In 2017 werden 6.177 bezwaren na een boete voor 'handheld bellen' aangetekend. In liefst 97 procent van de gevallen verklaarde de rechter de klacht als ongegrond en moest de ontvanger gewoon betalen. Slechts 184 keer had de klager beet, hier werd de bekeuring geseponeerd. Dit meldt de Telegraaf, dat de gegevens navroeg bij het OM. 

Dat er vorig jaar meer belboetes werden uitgeschreven is niet nieuw. Dit was al begin februari bekend, toen het ministerie van justitie en veiligheid de statistieken over 2017 publiceerde. Hierbij viel Autobahn vooral de Franse betaalmoraal bij verkeersboetes op. De komende jaren verwachten we een verdere stijging van het aantal smartphoneboetes, enerzijds vanwege de grote aandacht (en risicosetting) die het bedienen van een smartphone in de auto heeft, anderzijds vanwege de flitscamera die speciaal voor dit vergrijp in het leven wordt geroepen.

Voor het perspectief: op de ruim 7,8 miljoen uitgeschreven snelheidsboetes zijn de belboetes slechts een fractie, maar dat komt omdat het betrappen van een beller nu nog mensenwerk is, en er een een staandehouding moet volgen. Het aan de lopende band volautomatisch kentekens kieken van hardrijders gaat natuurlijk een stuk makkelijker, vandaar dat het aantal uitgeschreven boetes hiervoor meer dan het honderdvoudige bedraagt. 

Wel trekken de smartphonebekeuringen het boetegemiddelde omhoog: ze kosten als gezegd 230 (239) euro, waar het gemiddelde €74,47 bedraagt. Als we de 184 succesvolle bezwaren van het totaal aftrekken, ontving de staat afgelopen jaar toch mooi 17,8 miljoen euro van bellende/appende bestuurders.