Dertiger? Dan komt deze nieuwe Lexus UX je verleiden

Begin 2019 komt Lexus' derde SUV op de markt, de UX (Urban Explorer). Nederland krijgt de middelgrote SUV in twee varianten, een UX200 en een UX250h.

Na de RX (familie) en NX (?) komt Lexus met een derde SUV-lijn, de UX. Een auto, die volgens de PR-speak "is ontwikkeld voor dertigers – man en vrouw – die op zoek zijn naar een behendige compacte crossover met de uitgebreide luxe en het hoge kwaliteitsgevoel van een premium auto". Dus dat. De UX is 4.495 mm lang, 1.840 mm breed en 1.520 mm hoog, met een wielbasis van 2.640 millimeter. Hiermee is de auto niet heel veel kleiner dan een NX (4,64 meter lang), maar wel heel superurban.

De UX komt aan het einde van het eerste kwartaal van 2019 (meer dan een jaar na zijn onthulling) naar Nederland. U kunt kiezen uit een UX 250h met Lexus Hybrid Drive en een systeemvermogen van 131 kW (178 pk). Of u gaat voor de UX 200 met dezelfde nieuwe 2,0 liter viercilinder benzinemotor en een motorvermogen van 126 kW (171 pk). Zonder turbo's of andere toeters en bellen. Het motorkoppel bedraagt 205 Nm, minder dan bij een vergelijkbare drukgevulde motor.

Met de aankondiging van de lancering geeft Lexus ook eindelijk fatsoenlijk beeldmateriaal vrij, hierop vallen de  Aero Stabilising Blade Lights aan de achterkant meteen op. Deze geleiden - de naam zegt het al - de luchtstroom langs de auto, en planten deze steviger op het wegdek. Eveneens dynamisch: het zwaartepunt van 594 mm, wat kennelijk heel laag is. Maar als dat zo belangrijk is, waarom zit er dan zoveel afzichtelijk plastic op de wielkasten?

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5de9a61f9de0c', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });