Aston Martin hoopt bijna €6 miljard waard te zijn

Britste autobouwer Aston Martin is al langer bezig met zijn IPO. Begin oktober is het eindelijk zo ver, maar voor die tijd moet de prijs van een aandeel nog bepaald worden. De bouwers van de auto van James Bond rekenen op miljarden.

Goed nieuws! U kunt mede-eigenaar worden van Aston Martin. Het bedrijf hoopt op 3 oktober door een IPO helder te hebben welke prijs beleggers voor een aandeel redelijk vinden. Bij de IPO zal Aston Martin ongeveer een kwart van zijn aandelen aanbieden. Dat zijn er zo'n 57 miljoen. Het merk van de luxueuze grand tourers ziet een prijs van £17,50 tot £22,50 (€19,70 tot €25,30) per aandeel wel zitten. Het bedrijf hoopt in ieder geval gewaardeerd te worden op £5,07 miljard (±€6 miljard). Op 8 oktober zou de beursgang, van Aston Martin Lagonda moeten volgen, hier vindt u een overzicht van beurswaardes van autofabrikanten, en hoe Aston Martin hierin zou passen.

De beursgang van Aston Martin hangt al veel langer in de lucht, maar wordt op acht oktober werkelijkheid. Het kapitaal dat bij de IPO wordt opgehaald, moet ervoor zorgen dat de grootse nieuwe plannen van het bedrijf werkelijkheid worden. Het idee is dat het merk nog meer auto's gaat produceren en zich gaat mengen in autosegmenten waarin het nu nog niet actief is. 

Om de koers alvast wat op te krikken werden deze week zowel een peperduur DB4-DBS-duo als een opvolger van de Valkyrie aangekondigd. Laatstgenoemde heet '003' (de Valkyrie en AMR Pro zijn 001 en 002), het is een praktischer versie van de Valkyrie (met bagageruimte), die wordt aangedreven door een turbomotor met een hybride-systeem. De auto moet eind 2021 verschijnen, in een oplage van uiteindelijk 500 exemplaren. Dit is fors meer dan de Valkyrie, waarvan er 175 (150 + 25) gemaakt worden.

Aston Martin maakte er alvast een schets van, die lijkt op een draadloze muis.