Audi betaalt boete van €800 miljoen voor dieselgesjoemel

De Duitse deelstaat Beieren sluit het hoofdstuk dieselfraude bij Audi af met een enorme boete voor het merk van de vier ringen. De V6- en V8-dieselbouwers bekennen schuld en betalen €800 miljoen. 

Het Openbaar Ministerie van Beieren heeft Audi vandaag een boete van honderden miljoen gegeven voor het gesjoemel met hun dieselmotoren. De V6- en V8-diesels van Audi waren onderdeel van het bekende dieselgate-schandaal, waarin de motoren ontdekten dat ze getest werden en overschakelden op een speciale extraschone modus en schonere uitlaatgassen produceerden.

Opvallend aan het enorme bedrag is dat de hoogste boete in Duitsland voor dit soort fraude maar €5 miljoen is. Er is echter een zeer effectief 'pluk-ze'-systeem, waardoor de overheid ook wederrechtelijk verkregen voordeel kan wegnemen. In het geval van Audi schaaft justitie €795 miljoen aan winst uit de boeken van Audi.

Uiteraard betekent de boete dat de resultaten van VW Group met hetzelfde bedrag afnemen. Deze €800 miljoen komt bovenop de €1 miljard die Volkswagen zelf al heeft moeten gireren als straf voor het sjoemelen. Audi heeft ingestemd met het betalen van de boete en stelt geen beroep in. Het lijkt er eerder op dat de Duitsers blij zijn dat ze weer een hoofdstuk van de fraudezaak hebben afgesloten. Overigens zit voormalig CEO Stadler nog steeds vast op verdenking van betrokkenheid bij de zaak, voor hem heeft deze transactie geen gevolgen.