Britten nemen 'Dutch reach' op in verkeerswetgeving

We kennen de Dutch treat, de Dutch oven, Dutch courage*, maar de Dutch reach deed nog geen belletjes rinkelen. Het is een verkeershandeling, en de Britten gaan hem opnemen in hun Highway Code.

Het begrip Dutch reach is terug te voeren op de vele fietsers die Nederland telt, en omvat het van binnenuit openen van je autodeur met de hand die het verst van je portier verwijderd is. Met andere woorden: in Engeland is dit als bestuurder je linkerhand, in de beschaafde wereld, waar mensen gewoon rechts rijden, je rechterhand.

Het idee achter deze handeling is dat je voor het uitstappen altijd over je schouder kijkt om zo te voorkomen dat een achteropkomende fietser tegen jouw openzwaaiende autodeur knalt. Nou wordt deze handeling je - als het goed is - tijdens de rijlessen al aangeleerd, en eerlijk gezegd kennen we weinig gevallen van mensen die aan een drukke straat zomaar hun deur openknallen zonder op zijn minst even in de buitenspiegel te kijken, maar dubbele controle is beter.

Enfin, in Groot-Brittannië wordt de Dutch reach binnenkort specifiek in de Highway Code vermeld. Dit is een document met alle regels, verplichtingen, borden en veiligheidsdingetjes voor weggebruikers. Ook staan er bepaalde standaarden in, zoals stopafstanden van auto's die nog uit het Victoriaanse tijdperk stammen. Kijkers van old-school Top Gear kunnen zich dit wellicht nog herinneren. U vindt het document hier, in het Engels, Pools, en Russisch. De laatste twee onvatten waarschijnlijk alleen het hoofdstuk 'alcohol'. 

* Respectievelijk: iedereen betaalt voor zichzelf ; ruften onder de dekens terwijl iemand naast je ligt ; jezelf moed indrinken