Rijexamen duurder, schuld van bejaarden

Het CBR gooit zijn tarieven volgend jaar met gemiddeld vijf procent omhoog. Zo gaat het praktijkexamen B €108 kosten (was €102). De redenen zijn legio: het CBR moet de eigen pensioenpot vullen, en ook moet het steeds meer dure verlengingen verwerken.

Een gevolg van de toenemende vergrijzing en vitaliteit onder ouderen, is dat een recordaantal mensen boven de 75 zijn rijbewijs verlengt. In dit geval krijgen de oudjes vijf jaar langer hun roze pasje, mits er een positieve beoordeling van het CBR is, wat kosten met zich meebrengt. Het aantal gezondheidsverklaringen stijgt dit jaar naar circa 650.000, zo’n 8% meer dan in 2017. Dit zorgt voor knelpunten binnen het CBR, dat natuurlijk nooit had kunnen zien aankomen dat meer ouderen gaan rijden, waardoor de oudjes soms 6 maanden moeten wachten op een oordeel. En dan hebben we nog mazzel dat de vorige minister Schultz de leeftijd van 70 naar 75 heeft opgehoogd, anders was de situatie nog nijpender.

Een direct gevolg van alle af te geven gezondheidsverklaringen, is dat de tarieven bij het CBR fors omhoog gaan. Maar dit is slechts een deel van het geheel: ook 'de nieuwe marktconforme cao, de stijging van de pensioenpremie, en de inflatiecorrectie' spelen volgens het CBR een rol. Kortom: HET SIJN WEER ES DE BEJAARDE DIE DE HARDWERKONDE MENS IN HET PAK NAAIE!!!een!elf! 

Een lijstje met tarieven voor volgend jaar vindt u hier. De meest relevante zijn: praktijk-/theorie-examen voor €108/€33 (was €102/€31,50). De Gezondheidsverklaring wordt met €37,80 drie euro duurder. Wie een EMG (Educatieve Maatregel Gedrag) aan de broek krijgt, moet volgend jaar €1.180 ophoesten: €400 voor het opleggen en €780 voor het uitvoeren. Voor de cursus alcohol en verkeer (EMA) is dit respectievelijk €400 en €600. Dus als u nou even wat vaker met drank op achter het stuur stapt, heeft het CBR die pensioenpot zo vol, en kan het praktijkexamen weer goedkoper worden.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ecc6a8c43216', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });