Tesla Model 3 heeft indrukwekkend WLTP-bereik

Vanaf vandaag kan elke boerenlul met (teveel) geld in Nederland een Tesla Model 3 bestellen. De auto staat dan over drie maanden bij je te glimmen en te kwispelen bij de laadpaal. Echt vaak laden hoeft overigens niet, voor het bereik nemen we ons petje af.

Als u een Tesla Model 3 wilt hebben, dan had u drie jaar geleden al een stapel geld voor Elon Musk moeten klaarleggen. Aan die oneerlijkheid komt nu een eind: vanaf vandaag kan de rest van Nederland ook geld inleveren voor een batterijmobiel. Tesla belooft dat een auto die vandaag besteld wordt al in maart geleverd wordt. Er zijn weinig elektrische auto's die zo'n korte levertijd hebben. Wat echter niet kort is aan de Tesla is de afstand die de auto kan rijden op een batterijlading.

In eerste instantie komt de Model 3 alleen beschikbaar met Dual Motor en met het Long Range-accupack, de dikste uitvoeringen dus. Klanten kunnen kiezen uit een Long Range of een Long Range Performace. De accu geeft de auto een WLTP-bereik van respectievelijk 560 en 530 kilometer. De afstand die de auto op een keer opladen kan rijden is dus enorm, geen andere auto op de markt scoort meer dan 500 km aan WLTP-bereik. Helaas is de prijs ook enorm: €58.800 om €69.700. Aan de andere kant, een zakelijke rijder betaalt in het gunstige geval maar over €8.800 de volle bijtelling.

Dat Tesla er voor kiest om eerst zijn duurste modellen te pushen, is zakelijk gezien de enige juiste beslissing. Het bedrijf zit niet heel ruim in de slappe was, en dus moet er eerst marge gepakt worden. De versies met standard range- en mid range-batterij zullen later aan het aanbod worden toegevoegd. Nog even de belangrijkste gegevens op een rij:

  • Tesla Model 3 Dual Motor Long Range: Accupakket 80,5 kWh ; 0-100 km/u in 4,8s ; Topsnelheid: 233 km/u ; Bereik (WLTP): 560 km ; Vanafprijs: €58.800.
  • Tesla Model 3 Dual Motor Long Range Performance: Accupakket 80,5 kWh ; 0-100 km/u in 3,5s ; Topsnelheid: 250 km/u ; Bereik (WLTP): 530 km ; Vanafprijs: €69.700.