Tesla gaat autoverzekeringen aanbieden

Tesla is een groot voorstander van verticale integratie: naast automaker is het tegelijkertijd dealer, 'brandstofleverancier', en autotransporteur. De volgende pet die Tesla op wil zetten: die van verzekeraar.

Elon Musk bindt zijn klanten graag aan zich. Behalve auto's en een AC-lader voor in de garage kan hij je ook helpen met zonnepanelen en eventueel met energie-opslagsystemen. Musk Car Insurances Inc. was nog geen ding, maar gaat dat wel worden. In april liet de baas van Tesla al wat hints vallen rondom de presentatie van de kwartaalcijfers, en volgens een publicatie in de Wall Street Journal zit de verzekering onder de eigen Tesla-naam er nu echt aan te komen. 

De krant baseert zich op documenten die bij de toezichthouder zijn ingediend. Voor de dienst werkt Tesla samen met de Amerikaanse verzekeraar Markel Corp. Ook zou een ander, nog onbekend, bedrijf betrokken zijn bij de plannen.

Een belangrijke bouwsteen van Tesla's verzekering wordt het bespieden van de eigen klanten, of - zoals ze het zelf noemen - informed monitoring. Een Tesla heeft immers een arsenaal aan camera's en monitoringsystemen aan boord, waarmee het perfect kan bekijken welke klanten een groot risico vormen, en welke klanten de voorzichtigheid zelve zijn. Bovendien werkt Tesla hard aan verbeteringen in de Autopilot, waarmee schades voorkomen kunnen worden.

Tesla, dat het project binnen een maand hoopt uit te gaan rollen, zou zich in vrij uniek vaarwater gaan begeven. Doorgaans is er niet echt een crossover van automakers en verzekeraars. Maar zoals gezegd: Tesla neemt de dingen graag in eigen hand, er zijn immers ook al plannen om Tesla's van klanten als deel-auto of als Uber-achtige dienst in te zetten.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5db07858196a2', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });