Lewis Hamilton wint in Barcelona, Max Verstappen derde

De Grote Prijs van Spanje is met overmacht gewonnen door Lewis Hamilton, gevolgd door zijn teamgenoot Valtteri Bottas. Max Verstappen pakt zijn tweede podium van het jaar, in een race die toch wel vrij spannend werd.

15:10 is het moment dat de negentien wagens op de grid vertrekken voor hun opwarmronde. Nico Hulkenberg is daar niet bij, hij moet vanwege een straf vertrekken uit de pitstraat. Bij de start is Lewis Hamilton flitsend snel weg. Charles Leclerc heeft ook een goede start en komt dicht bij Verstappen. Toch weet Verstappen hem voor te blijven en zelfs voorbij Vettel te komen. De Duitser rijdt naast de twee Mercedessen de eerste bocht in, maar verremt zich en houdt even later Leclerc op. Na de eerste ronde is de volgorde HAM, BOT, VER, VET, LEC. 

Opvallend is het dat Nico Hulkenberg na drie rondes al voorbij Raikkonen, Russell en Kubica is en op de zeventiende plek rondrijdt. Kimi heeft een uitstapje gemaakt in bocht 4 en ligt daardoor achteraan. De eerste pitstop van de race komt op naam van Alfa Romeo-rijder Antonio Giovinazzi. Hij wisselt in ronde zeven naar de harde band.

Inmiddels blijkt Charles Leclerc weer aan te dringen bij zijn teamgenoot Sebastian Vettel. De Monegask pakt inmiddels de DRS op zijn Duitse teamgenoot. Zal hij vandaag zelf mogen racen, of krijgt hij weer opdracht om achter Vettel aan te blijven rijden? Hoe dan ook komt dit Verstappen goed uit, want Vettel kan niet vrij rijden en moet eraan denken dat hij de deur dichthoudt voor Leclerc. In ronde 12 grijpt de teamleiding in, want Leclerc mag Vettel voorbij en begint meteen aan een enorm snelle ronde. Vettel heeft in de tussentijd nogal veel last van vibraties in zijn auto, dat komt door de flat spot die hij bij de remfout in de eerste bocht opliep.

De auto's van Mercedes zorgen er met hun fantastische kwaliteit voor dat het wel een saaie race wordt. Al in de twintigste ronde rijdt Hamilton de eerste achterblijvers voorbij. Verstappen rijdt dan 13 seconden achter Bottas. Vettel pakt in dezelfde ronde een nieuwe set banden, waarop Verstappen een rondje later ook de pits induikt. De Limburger pakt wederom een set zachte banden en zal dus hoe dan ook nog eens gaan stoppen. Gasly kiest wel voor een mediumband en zal dus waarschijnlijk de race gaan uitrijden op deze set. Leclerc komt na zijn pitstop op harde banden vlak voor Sebastian Vettel terug op de baan, het is nu afwachten of de Duitser nu wel sneller is dan zijn jonge teamgenoot.

De strijd tussen de twee Ferrari's zal Max Verstappen als muziek in de oren klinken. De Limburger rijdt 7 tot 8 tienden per ronde sneller dan de kemphanen achter hem. Ondertussen rijdt hij ook niet ver achter de Mercedessen, Bottas ligt 4,4 seconden voor op hem en daar weer 8,3 seconden voor rijdt Hamilton.

In de 36e ronde grijpt het Ferrari-management voor de tweede keer in: Sebastian Vettel mag Charles Leclerc voorbij. Op zich niet heel vreemd: Leclerc rijdt op de harde band, terwijl Vettel op mediums rijdt. Vijf rondjes later rijdt Vettel alweer naar binnen voor mediumbanden, hij komt terug achter Pierre Gasly. De Fransman kan de Ferrari met DRS echter niet achter zich houden. De tweede stop van Verstappen brengt hem terug op de baan achter Leclerc. Maar ook Bottas komt binnen voor een tweede stop. 

Terwijl Bottas in de pits staat rijden Lando Norris en Lance Stroll elkaar van de baan. De Canadees gooit de deur dicht voor Norris, die echter al bijna helemaal naast de baan rijdt. Het levert een safety car op, waardoor zo'n beetje het hele veld snel de tweede stop doorvoert. Het veld komt achter de Mercedes-AMG GT van Bernd Mayländer terecht. Zoals altijd klaagt Lewis Hamilton over de radio dat de safety car te langzaam rijdt, ook meldt hij dat er een heleboel grind ligt op de plek waar Lando Norris de baan weer opreed voordat hij concludeerde dat zijn auto echt kapot was.

Het zorgt er in ieder geval voor dat het veld weer dicht op elkaar komt te liggen. De auto's die een ronde achterstand hebben mogen weer hun verloren rondje terughalen, waardoor de safety car in ieder geval nog wel een aantal ronden voor het veld blijft. Na de 52e ronde wordt het veld weer losgelaten voor een korte sprint van 14 ronden tot de finish.  

Pierre Gasly lijkt bij de herstart Leclerc te kunnen verschalken, maar het lukt net niet. Zelfs de safety car brengt geen echte inhaalacties naar deze Grand Prix. Het veld rijdt, ondanks wat geduw en getrek, gewoon in dezelfde volgorde verder. De Mercedii rijden echter weer van het veld weg alsof iedereen in de file staat. 

De Ferrari van Sebastian Vettel rijdt in de laatste paar rondjes regelmatig tot dicht bij Max Verstappen. De Limburger weet er echter voor te zorgen dat de Duitser net buiten de DRS blijft en daardoor geen aanval kan plegen. Mercedes pakt met deze race zijn vijfde 1-2 op rij. Lewis Hamilton heeft de race vanaf de eerste bocht aangevoerd en pakt de leiding van het kampioenschap terug. Max Verstappen pakt niet alleen de derde plaats, hij is ook verkozen tot Driver of the day. Verstappen is niet de eerste Nederlander die vandaag het podium in Barcelona mag beklimmen, vanochtend mocht ook Nyck de Vries zich er melden. Hij mocht echter als winnaar op het bovenste stapje staan.