Opel gaat plug-in hybride: Grandland X Hybrid 4

Twee elektromotoren en een klassieke verbrandingsmotor in de Opel Grandland X Hybrid 4 zorgen ervoor dat de vier wielen 300 pk voor hun kiezen kunnen krijgen. Deze SUV is de eerste plug-in hybride van het Duitse merk.

Na de overname van Opel door PSA (Peugeot, Citroën) mocht het merk eindelijk de ketenen afgooien en weer wat ontwikkelen. Een van de eerste resultaten daarvan is deze Grandland X Hybrid 4. De laatste twee toevoegingen duiden erop dat het hybridesysteem alle vier de wielen aandrijft. Daarvoor gebruikt Opel twee elektromotoren, waarvan er een, gekoppeld met de verbrandingsmotor, de voorwielen aandrijft en de ander zit in het differentieel op de achteras. Beide motoren zijn goed voor 109 pk. De verbrandingsmotor is een 1,6 liter viercilinder benzinemotor die 200 pk levert. Het hele systeem werkt via een zestrapsautomaat die eveneens geëlektrificeerd is.

Het 13,2 kWh grote accupakket zorgt ervoor dat de Opel 50 kilometer (WLTP) ver kan rijden op zijn batterijen voordat hij weer aan de stekker moet. Het opladen duurt volgens Opel net geen twee uur. Bij elkaar zorgt dat ervoor dat je in ieder geval altijd elektrisch de rand van de stad moet kunnen bereiken en dan op de snelweg overschakelt naar de 1,6.

Uiteraard heeft het hybridesysteem ook regeneratieve remmen, waardoor het mogelijk wordt om de auto met maar een pedaal te berijden. Gas loslaten is immers het signaal dat er weer opgeladen kan worden en dan gaat de auto vanzelf vertragen. De zwarte motorkap op de GrandLand X Hybrid 4 is een extra optie die alleen op het hybridemodel te krijgen is, waardoor je aan de wereld kunt laten zien dat jij net iets groenerder bent alsdan de anderen.