Lewis Hamilton wint in GP Canada na tijdstraf Sebastian Vettel

Max Verstappen is vijfde geworden in de Canadese Grand Prix. Sebastian Vettel komt als eerste over de finish, maar krijgt vijf seconden straf en eindigt daardoor op de tweede plek. Lewis Hamilton wint en Charles Leclerc is derde.
@media (max-width: 679px){#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388435d21b47 img{#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388435d21b47 img{#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388435d21b47 img{#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6388435d21b47 img{#fig-6388435d21b47 img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}

In het bloedhete Montreal zijn de kaarten vandaag anders geschud. Sebastian Vettel staat voor Lewis Hamilton, die vandaag problemen met de auto heeft. In de pitstraat werd de Mercedes al gerepareerd, maar zelfs op de grid werd nog gesleuteld aan de auto. De Brit had een hydraulisch probleem. Bij de opwarmronde komt Lewis niet lekker weg, maar het team zegt dat er niets aan de hand is.

Max Verstappen staat verder achteraan omdat hij in de kwalificatie last had van de crash van Kevin Magnussen. De Nederlander start daarom op harde banden, zodat hij langer door kan rijden. Bij de start loopt alles volgens plan. In de top tien gebeurt weinig, alleen Bottas verliest een plaats aan Hulkenberg. Achterin komt Alex Albon in een sandwich van een Alfa Romeo en de Racing Point van Lance Stroll, het kost de Thai zijn voorvleugel.

In de zevende ronde kan Max Verstappen eindelijk voorbij aan Lando Norris. De Brit heeft geen mazzel en lijkt aanvankelijk de Wall of Champions te hebben geraakt bij het opkomen van het rechte stuk, maar de achterwielophanging blijkt het gewoon begeven te hebben. Ook Norris' teamgenoot Sainz heeft een probleem aan de achterkant van de auto, zijn remmen worden te warm.

De race ontwikkelt zich uiteindelijk toch weer redelijk tot een optocht. Verstappen en Bottas zitten aanvankelijk gevangen achter de Renault van Nico Hulkenberg. Als de Duitser voor nieuwe banden de pits ingaat rijdt het tweetal er zo hard mogelijk vandoor, maar ze klagen in de daarop volgende ronden allebei over hun banden. Het is heel heet in Montreal, waardoor ook het harde rubber niet heel lang meegaat.

In de 26e ronde komt Vettel binnen voor harde banden, waardoor Hamilton aan de leiding komt. Het is de vraag of hij het vol weet te houden tot zijn eigen pitstop. Mercedes besluit nog even buiten te blijven om te proberen een handiger moment te vinden voor de pitstop, maar Lewis vraagt om een pitstop. Uiteindelijk komt hij op de derde plek terug op de baan, net voor zijn teamgenoot Bottas. Leclerc rijdt nu vooraan, maar hij moet nog naar binnen voor zijn pitstop.

In de 32e ronde rijdt iedereen behalve leider Charles Leclerc en Romain Grosjean op de harde band. De Fransman krijgt het in die ronde overigens aan de stok met Sergio Perez. De Racing Point-rijder zet zijn auto in de eerste bocht naast de Haas, terwijl Grosjean gewoon instuurt. Het levert een touché op, maar niemand loopt echte schade op.

In de strijd om de vijfde plaats heeft Valtteri Bottas het moeilijk om voorbij Daniel Ricciardo te komen. De Australiër verdedigt echter uitstekend, waardoor Bottas het niet aandurft om de auto er voorbij te duwen. Zelfs de teamleiding zegt in zijn oor dat hij beter zijn best moet doen om voorbij de Renault te komen. Na een paar rondes lukt het Valtteri dan eindelijk om voorbij de Honey Badger te komen. In de tussentijd is Lewis Hamilton steeds dichter naar Sebastian Vettel gereden, waardoor de Brit in de DRS-zone van de Duitser komt. Hamilton racet met het mes tussen de tanden, maar hij maakt wel wat foutjes, waardoor her en der banden blokkeren.

In bocht nummer drie tijdens de 48e ronde mist Vettel de bocht en schiet hij rechtdoor met de Ferrari. Hij ramt bij het terugkomen bijna Hamilton de muur in. Lewis klaagt er ook over op de radio en het kan bijna niet anders dat hier een actie op gaat worden ondernomen. Max Verstappen kiest er tegelijkertijd voor om zijn pitstop te maken. Hij kiest voor mediums en komt terecht achter de Renaults van Hulkenberg en Ricciardo (en dus ook voor teamgenoot Pierre Gasly). Verstappen rekent echter snel af met Hulkenberg en gaat op jacht naar zijn voormalig teamgenoot, maar ook die is snel verschalkt. De Nederlander rijdt nu op de vijfde plek achter de twee Ferrari's en de Mercedessen.

Op de radio gaat Kevin Magnussen inmiddels voor de populariteitsprijs door te klagen over zijn auto. Hij vindt hem maar slecht. Teambaas Günther Steiner grijpt in de discussie in door de Deen het zwijgen op te leggen na zijn opmerkingen. De monteurs van het Haas-team hebben immers in een nacht zijn complete auto opnieuw op moeten bouwen.

Sebastian Vettel krijgt een straf van vijf seconden voor de afknijpactie op Lewis Hamilton. De Duitser klaagt dat hij nergens anders naartoe kon met de auto. Voor Hamilton, die nu op tweeënhalve seconde rijdt, betekent het een overwinning als hij dichtbij Vettel kan blijven. Vettel gaat wederom in een klassieke radio-modus en blijft doorzeuren over zijn straf.

Het punt voor de snelste raceronde is nog iets dat voor wat spanning gaat zorgen als Bottas in de laatste twee rondes nog een pitstop maakt. Charles Leclerc heeft de ronde in handen, maar de Fin rijdt in niemandsland en heeft tijd om een set nieuwe banden te halen. Intussen rijdt Hamilton echt ongeveer in de versnellingsbak bij Vettel en de Duitser moet hard werken om de regerend wereldkampioen er niet voorbij te laten.

Sebastian Vettel is furieus en loopt gewoon weg. Hij gaat niet naar de overwinningsceremonie. Lewis Hamilton geeft overigens ook aan dat hij niet op deze manier van de Duitser wil winnen. Hij vermeldt echter wel dat hij van mening is dat Vettel niet rechtstreeks de racelijn op had mogen rijden. Geef hier uw mening over de straf.