Handige Harrie loopt tegen de lamp met zelfgekluste zwaailichten

Ja, zo'n rood kruis boven de weg is vervelend en de bijbehorende file is helemaal irritant. Wat doe je dan als je snel naar huis wilt? Precies: je zet je zwaailichten aan, want dan rij je overal voorbij. Totdat de echte politie je ziet.

Ergens op een Amsterdamse snelweg (Coentunnel?) kwamen agenten gisteren een opvallende situatie tegen. Terwijl ze zelf in de file stonden, werden ze ingehaald door een Hyundai Tucson die nogal de aandacht trok. De auto had meer weg van een wagen van een of andere Amerikaanse veiligheidsdienst dan van een gewone kruisnegeerder

De bestuurder van de helverlichte Tucson reed de file voorbij met een hele batterij blauwe lampen aan de voorkant van zijn wagen. Het zag er enorm indrukwekkend uit, maar de agenten zagen meteen dat het niet klopte en ze zetten de achtervolging in om de auto staande te houden. Daarna bleek hun vermoeden gegrond, het was een burger die zelf wat flitsers in zijn grille had gehangen en nu met spoed op weg was naar zijn hond die ziek was.

Ja, het is lullig voor de zieke hond, maar we willen allemaal wel eens snel thuis zijn. Als iedereen met blauwe zwaailichten gaat rijden, wordt het een zooitje. De automobilist mocht ter plekke de lampen uit zijn Hyundai schroeven en krijgt ook een bekeuring voor het negeren van een rood kruis en het rijden over een puntstuk. De hoogte van de boetes mag de officier van justitie gaan bepalen.

Mocht u nou toch benieuwd zijn hoe u wel ongemerkt met zwaailichten kunt rijden, dan loont het de moeite om de regels voor voorrangsvoertuigen even door te nemen. In het kort geldt dat een zwaailicht 360 graden rondom te zien moet zijn, dat komt erop neer dat u in ieder geval een lamp op het dak moet hebben. Bij arrestatieteams staan daarom op het moment dat ze haast hebben "kleefpitten" op het dak. Ze hebben daarnaast vaak ondersteunende flitsers in de grille en in de achteruitrijlichten en derde remlichten. Zonder het 360 graden zichtbare licht valt u dus nogal op als overtreder.

Komt u nou een auto tegen waar het geheel niet klopt, ga dan niet voor eigen rechter spelen (wellicht is er even wat mis met de kleefpit, je weet het niet), maar ga gewoon opzij. Bij twijfel kunt u natuurlijk gewoon even een melding maken bij de politie. Tot zo ver Autobahn Blik op de weg.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5de99ece57745', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });