Slimmerik probeert nummerbord te hacken en dat gaat faliekant mis

Naar mate er meer geautomatiseerd wordt, zijn steeds meer dingen te hacken. Een Amerikaanse smartass dacht dat zijn gepersonaliseerde nummerbord de ideale overtredershulp, maar het liep anders. In plaats van nul boetes, kwamen er duizenden.

In sommige landen kun je over je normale kenteken een 'vanity plate' laten registeren, je persoonlijke kenteken. Hartstikke leuk als je veel geld hebt en nog wat extra belasting wilt betalen voor wat uiterlijk vertoon. Een Amerikaanse hacker dacht dat hij een heel slimme actie had bedacht met zijn persoonlijke kenteken, maar dat backfirede nogal.

Droogie, zoals deze hacker zichzelf noemt, had bedacht dat zijn kenteken 'NULL' onzichtbaar moest zijn voor computers. Als de kunstmatige rekenaars immers de invoer 'NULL' in een database zijn dan weten ze dat er iets fout is: er is niets ingevoerd. Geef je in de database een bekeuring aan kenteken 'NULL' dan doet de computer niets, want er is niets ingevoerd.

Heel leuk bedacht, en het werkte aanvankelijk ook goed. Nu was deze hacker een keurige chauffeur, want hij kreeg geen bekeuringen omdat hij geen regels overtrad. Maar na iets meer dan een jaar met het kenteken te hebben gereden, kreeg hij toch ergens een bekeuring. En toen begon de ellende.

De computers koppelden zijn kenteken 'NULL' nu aan honderden verkeerd ingevoerde boetes, die nog in het systeem stonden te wachten. Aangezien 'NULL' aanvankelijk stond voor, laten liggen en doorgaan, koppelden de computers de bekeuringen nu ineens massaal aan het adres van Droogie, met als gevolg dat er voor $12.000 aan flippen op de mat kwam te liggen. Oepsie.

Belletjes met de lokale CJIB en RDW mochten niet baten: de instanties verzochten hem om zijn slimme nummerbord op te geven, maar dat wilde Droogie niet. Er werd uiteindelijk een tijdelijke oplossing gevonden, maar de computers hebben de hacker inmiddels alweer voor $6.000 aan bekeuringen gestuurd. Heel leuk dus om te proberen om een analoge hack toe te passen, maar denk ook even aan de downside voor het geval het misgaat.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f7001400d82e', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });