Pole in Spa voor Charles Leclerc, Max Verstappen start op P5

De kwalificatie voor de GP van België in Spa stond in het teken van falende motoren. Maar liefst twee keer is er een code rood. De Ferrari van Charles Leclerc heeft daar geen last van: de Monegask start als eerste. Max Verstappen moet vertrekken vanaf P5.

George Russell en Robert Kubica bijten het spits af tijdens de kwalificatie op het circuit Spa-Francorchamps, maar George Russell rijdt na zijn out lap meteen weer naar binnen. Goed nieuws is dat ook teambaas Frank Williams zelf weer in de pits aanwezig is. Opvallend: Max Verstappen rijdt vrij vroeg naar buiten en is bij de eerste tien rijders op de baan. Niet op de baan: Lewis Hamilton. Hij crashte in de derde vrije training en zijn auto is nog niet gerepareerd. De reparateurs bij het team van Mercedes hebben echter een mazzeltje omdat de motor van Robert Kubica ploft en dat zorgt voor een rode vlag, waardoor de tijd stopt. Overigens is het opvallend dat de Williams van Kubica een nieuwe Mercedes-motor heeft. Gisteren plofte de motor van Sergio Perez en had ook Hamilton problemen met zijn motor. Mercedes vertelde juist dat deze upgrade zich voornamelijk richtte op betrouwbaarheid en duurzaamheid in plaats van op betere prestaties.

De eerste die klaarstaat om bij de herstart van de sessie te gaan rijden is Max Verstappen. Ook de wagen van Lewis Hamilton is klaar om de laatste dertien minuten van de eerste kwalificatiesessie mee te pakken. Verstappen meldt in zijn getimede ronde een probleem met zijn motor, maar besluit om zijn ronde toch af te maken om in ieder geval een tijd te zetten. Die is echter niet goed: 1:51,8 wat bijna vijf seconden langzamer is dan de tijd van George Russell. 

Intussen hebben de beide Ferrari's de snelste tijden gezet, gevolgd door de twee Mercedessen. Het lijkt erop dat de monteurs van Red Bull Racing de auto van Verstappen weten te resetten, want hij is voor het einde van Q1 alweer op de baan. Hij rijdt een voorlopig derde tijd en dat is precies op tijd, want er volgt weer een rode vlag. De Alfa Romeo van Antonio Giovinazzi is nu geploft aan de onderkant van Eau Rouge. Vooral Carlos Sainz en Pierre Gasly zijn het slachtoffer van de situatie, de beide rijders vallen met een 16e en 17e tijd buiten de boot.

Out: GAS, SAI, KVY, RUS, KUB

De sessie start met veertien auto's, omdat de Alfa van Giovinazzi er niet meer bij is in verband met het motorprobleem. Charles Leclerc en Sebastian Vettel zetten weer de snelste tijden, gevolgd door Lewis Hamilton en Valtteri Bottas. Verstappen heeft de vijfde tijd op vijftien hondersten achter Bottas.

Iedereen, behalve Verstappen, Lance Stroll en Alex Albon, rijdt vlak voor het einde van de sessie nog een ronde. Daniel Ricciardo verbetert de tijd van Max Verstappen en pakt de vijfde stek over. Romain Grosjean en Lando Norris verbeteren hun tijden niet, waardoor ze buiten de boot vallen, terwijl de niet rijders Stroll, Albon en Giovinazzi de uitvallerslijst completeren.

Out: GRO, NOR, STR, ALB, GIO

De tien overgebleven wagens rijden in een kluitje de baan op, wat resulteert in een hoop drukte overal. De snelste tijd in de eerste run is weer voor Charles Leclerc, dan is het de Mercedes van Lewis, gevolgd door de Ferrari van Vettel, daarna is het Bottas en dan Verstappen. Alleen Nico Hulkenberg heeft met nog vier minuten op de klok nog geen tijd gezet. 

Verstappen is de eerste die naar buiten rijdt, gevolgd door Hamilton, Leclerc en Vettel. Leclerc is echter gebrand op zijn tijd, hij passeert Hamilton op Kemmel Straight. Verstappen krijgt op zijn radio te horen dat hij volle bak kan gaan, ook al in zijn out lap: "Just get on with it."

In de eerste sector is Sebastian Vettel nu de snelste rijder. Leclerc blijft echter de man die pole pakt, gevolgd door zijn teamgenoot Vettel. De Duitser is echter ruim zeven tienden langzamer dan zijn jonge collega. Vettel is erg geïrriteerd door alle anderen op de baan. 

Door de vele gridstraffen is de uitslag van de kwalificatie niet de opstelling voor morgen. Met de ploffende motoren van vandaag zal er nog wel het een en ander veranderen aan de startopstelling.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5ed43710c11a9', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });