Max Verstappen start GP Oostenrijk op P3, Pole voor Valterri Bottas

Eindelijk is het tijd voor de eerste kwalificatie van seizoen 2020. De Formule 1 is in quarantaine in Oostenrijk neergestreken voor de eerste van twee Grands Prix op de Red Bull Ring. Max Verstappen begon de kwalificatie uitstekend met een snelste tijd.

Max Verstappen
  • Max Verstappen Max Verstappen
  • Red Bull Racing Red Bull Racing

Q1: Verstappen is snel(st)

Het is mooi weer in het Oostenrijkse Spielberg, waar aanvankelijk regen was voorspeld voor de zaterdag en zondag. Nu lijkt het erop dat het hele weekend zonnig blijft. Antonio Giovinazzi, Nicholas Latifi en Kimi Raikkonen openen het bal in de kwalificatie. Ze zullen de eersten zijn die een officiële tijd neerzetten in seizoen 2020. Giovinazzi zet als eerste een snelle tijd in 1:50,478, gevolgd door Raikkonen op 0,091. Lance Stroll verbetert even later de tijd van de Italiaan, hij zet in de namaak-Mercedes van Racing Point en snelle tijd, maar de rest van het veld is ook naar buiten. Max Verstappen is dan de snelste in 1:04,326, Carlos Sainz is 0,211 langzamer, maar de Mercedessen zijn nog niet aan de beurt geweest.

Valtteri Bottas rijdt zich veilig Q2 in met een vierde tijd in 1:04,553. Lewis Hamilton zet zichzelf op een voorlopig veertiende plek, dus die gaat nog een rondje waarin hij wat harder trapt. Hij rijdt alleen op de baan met Alex Albon en zet een tweede tijd, achter Max, in 1:04,435. De Mercedessen houden hun kruit dus nog even droog en laten zich niet in de kaarten kijken.

Lance Stroll rijdt tegen het einde van de eerste sessie nog even de tijd van Verstappen uit de boeken: 1:04,309. Het hele veld is echter op de baan om nog even een nieuwe tijd te zetten. Verstappen trekt het gas even open en verbetert zich naar de snelste tijd 1:04,024. Bottas rijdt een tweede tijd, gevolgd door Hamilton.

Out: MAG, RUS, GIO, RAI, LAT.

Q2: Verstappen gokt en Vettel faalt

Er zijn 15 coureurs over en die zijn, op Alex Albon na, allemaal op de baan voor Q2. De Mercedessen hebben de motor wat verder opengeschroefd en Bottas en Hamilton rijden meteen in de 1:03's. Verstappen is als enige op een Medium-band de baan op gegaan. Zijn eerste ronde is goed voor een P8, een beetje gevaarlijk, maar de Nederlander blijft buiten voor nog een rondje. Daarin zet hij een P6. Als dit goed genoeg is, kan Verstappen morgen op mediums starten en dan een lange eerste stint rijden. Verstappen heeft Ricciardo, Leclerc, Sainz en Vettel vlak achter zich, en ook Albon zou sneller moeten kunnen op softs. Het is een gok, maar waarschijnlijk pakt Verstappen wel een rondje op softs. Als zijn snelle rondje niet nodig is, kan hij op het laatst op de rem trappen en zo op de andere banden dan de rest kan starten.

Iedereen rijdt inderdaad een tweede sessie op het vallen van de vlag. De Mercedessen rijden uiteraard hard, maar die stonden al voor Verstappen. Sebastian Vettel haalt het niet en gaat niet naar Q3 en zijn teamgenoot Charles Leclerc net op het randje op P10. Verstappen pak P8 en haalt daarmee de gok binnen.

Out: VET, GAS, KVY, OCO, GRO

Q2: Top ten shoot-out

De laatste sessie begint rustig, iedereen blijft de eerste paar minuten gewoon binnen staan. Pas als er nog 9 minuten op de klok staan rijden de eerste auto's naar buiten. Het veld wordt aangevoerd door de Mercedessen, gevolgd door de McLarens en de enig overgebleven Ferrari. Verstappen wacht nog een minuutje extra voordat hij het circuit op rijdt. Alleen Stroll en Ricciardo blijven nóg langer binnen, zij gaan waarschijnlijk voor maar een rondje als de rest binnen staat.

Bottas rijdt als eerst in de 1:02's met een 1:02,939. Hamilton kan dat niet pareren en rijd 0,122 langzamer dan zijn teamgenoot. Max Verstappen rijdt intussen naar een 1:03,551 en Albon doet een vierde tijd op1:03,868. Sainz heeft voorlopig P5, gevolgd door Perez en Leclerc. Alleen Norris, Stroll en Ricciardo hebben nog geen tijd gezet. Overigens was Norris naar buiten, maar hij reed de pits weer in voordat hij een getimede ronde kon afmaken.

Wat ook opvalt: de twee Racing Points zijn in Q3 terechtgekomen en ze rijden naar een P6 (Stroll) en P7 (Perez).

Dan gebeurt er iets dat niemand verwacht: Bottas verliest zijn auto en komt naast de baan terecht. De Fin kan zijn tijd dus niet verbeteren. Gelukkig voor hem verbetert Hamilton zijn tijd niet en hij houdt de pole. Hamilton start op P2 en Max Verstappen staat op de tweede startrij met naast hem Lando Norris. Daarachter zijn het Albon, Perez, Leclerc, Sainz, Stroll en Ricciardo.

Nieuws
  • Red Bull Content Pool/Mercedes Petronas F1 Team