Nikita Mazepin doet vrouwonvriendelijk op Instagram

In een Instagram post laat kersverse Haas F1 rijder zich van zijn beste kant zien door een vrouw achterin een auto aan te randen. Het kwam blijkbaar niet in hem op welke indruk dit zou maken op social media.
Nikita Mazepin doet vrouwonvriendelijk op Instagram

Door het aannemen van kunstmest-erfgenaam Nikita Mazepin heeft het Formule 1 team van Gene Haas toegegeven geld boven talent te verkiezen. De Russische F2 racer is niet bepaald sloom, maar met gevestigde namen zoals Sergio Perez en Nico Hülkenberg als mogelijkheden gaat het Haas duidelijk om de pegels van papa Mazepin.

Mazepin wordt de teamgenoot van F2-rivaal Mick Schumacher, maar veroorzaakt nu al hoofdpijn voor de geplaagde teambaas Guenther Steiner.

Gedrag op de baan

Tijdens het finaleweekend van de Formule 2 in Bahrein toonde Nikita zijn ware aard al door Yuki Tsunoda en Felipe Drugovich in twee verschillende incidenten van de baan te drukken. Hiervoor kreeg hij twee tijdstraffen aangereikt, waardoor hij een podium positie verloor.

Steiner erkende dat het team Mazepin manieren zal moeten leren: "Ik heb de F2 race gezien, he kreeg de penalty. Ik denk dat het onderdeel is van het leerproces en we hebben zeker wat werk te doen. Ik denk dat ik daar gelijk in heb. We moeten hiervan leren en ervoor zorgen dat deze fouten niet gemaakt worden"

Gedrag naast de baan

Gisternacht deed Nikita Mazepin nog even zijn best voor het Haas stoeltje door een smakeloze video te posten op zijn Instagram. Mazepin filmt vanaf de passagiersstoel van een Porsche Panamera en richt de camera op de achterbank, waar een schaars geklede jonge vrouw zit. Vervolgens pakt Nikita ongegeneerd een handje vol, een actie die niet gewaardeerd lijkt te worden.

In een tijd waarin de Formule 1 zich steeds meer richt op het uitbannen van discriminatie en het promoten van diversiteit, inclusiviteit en gelijkheid zijn Mazepin's handelingen compleet ongepast. Helemaal nu de F1 nauwe banden aangehaald heeft met de W Series, een raceklasse exclusief voor vrouwelijke coureurs.

Interne gevolgen

Nog ver voor hij de kans gehad heeft om een Grand Prix voor het team te rijden mag Nikita Mazepin zich gaan melden bij de top van het team. In een statement zegt Haas geschrokken te zijn, niet alleen van de handelingen in het filmpje, maar ook van het feit dat Mazepin het prima leek om het online te zetten:

"Haas F1 Team keurt het gedrag van Nikita Mazepin in het filmpje dat recent op zijn social media gepost is niet goed. Daarbij is het feit dat de video überhaupt op social media gepost is weerzinwekkend voor het Haas F1 Team. De kwestie wordt intern behandeld en er zal op dit moment verder geen commentaar worden geleverd."

Het is nog maar de vraag of het bij een interne kwestie blijft. Als superlicentiehouder kan Mazepin ook gestraft worden door de FIA omdat zijn gedrag de sport in een kwaad daglicht gezet zou kunnen hebben. Het zou dus zomaar kunnen dat we de eerste coureur zullen zien die een straf krijgt nog voor hij ook maar een meter gereden heeft.

Meisje in de video vond het allemaal helemaal niet zo erg...

Klasse Nikita: