McLaren Technology Centre gaat COVID-vaccinaties doen

Het noodlijdende McLaren gaat de coronacrisis rechtstreeks bestrijden. Een vaccinatiestation brengt het Technology Centre naar de frontlinie.

McLaren

Eerder dit jaar meldden we dat het iconische McLaren Technology Centre in de verkoop was gegaan. Het hoofdkwartier van de Britse sportwagenbouwer moest van de hand door de harde financiële impact van de COVID-19 pandemie.

De vraag naar bloedsnelle super- en hypercars liep sterk terug door toedoen van het virus, en het Formule 1 team lag lange tijd compleet stil. Daarnaast viel de uitbraak van het coronavirus samen met de introductie van de Speedtail. Dat model had de grootverdiener van McLaren moeten worden, maar kreeg door de crisis geen kans. Ook de Elva had het moeilijk.

Onderpand

Het idee was daarom om het gebouw te verkopen aan een derde partij en vervolgens weer terug te leasen. Tegelijkertijd probeerde McLaren extra geld los te peuteren bij de aandeelhouders door de verzameling klassieke racewagens aan te bieden als onderpand. Dat plan faalde echter toen de aandeelhouders het management eraan herinnerden dat dit in 2017 al een keer gedaan was.

Het opnieuw aanbieden van de historische vloot werkte niet.

Overheidsgeld

In een uitzichtloze situatie probeerde McLaren een lening te verkrijgen van de Britse staat van zo'n 150 miljoen pond. Dat verzoek werd echter afgewezen.

Volgens bronnen bij de BBC is McLaren nu van plan om een hypotheek van £200 miljoen af te sluiten op het Technology Centre, maar er zullen nog meer geldschieters aan te pas moeten komen. Gelukkig heeft het F1-team toch nog wat geld in het laatje gebracht met een derde plaats in het constructeurskampioenschap.

Inentingen

In de tussentijd heeft McLaren een deel van het enorme complex ingericht om vaccinaties toe te kunnen dienen. Het station zal risico-patiënten, zorgmedewerkers en ander essentieel personeel uit de omgeving gaan bedienen.

Dat lost de financiële problemen natuurlijk niet op, maar is alsnog een mooi gebaar. Hopelijk kijkt de Britse overheid mee en zullen ze die broodnodige lening toch nog een keer heroverwegen.

Nieuws
  • McLaren