Jeep: 'We zijn bereid om aanstootgevende Cherokee-naam op te geven'

Na hevige kritiek heeft Jeep aangegeven de Cherokee-badge mogelijk met pensioen te sturen. Het gebruik van de naam stoot belangengroep Cherokee Nation tegen het zere been.

Jeep: 'We zijn bereid om aanstootgevende Cherokee-naam op te geven'

Een naam is gewoon maar een naam, zou je denken. In het huidige politieke klimaat gaat die vlieger echter niet meer op. Al helemaal niet in het overgevoelige Amerika. Het laatste slachtoffer van de eindeloze kruistocht naar politieke correctheid is Amerikaanse SUV-gigant Jeep. Het gebruik van de Cherokee-naam zou cultureel ongevoelig zijn van de automaker, aldus Chuck Hoskin Jr. van belangenorganisatie Cherokee Nation.

47 jaar

De Cherokee-naam werd voor het eerste op de kont van een Jeep geplakt in 1974. In 1993 werd de Grand Cherokee toegevoegd. De naam was een duidelijke verwijzing naar de inheems-Amerikaanse Cherokee stam Gedurende die 47 jaar dat de Cherokee en Grand Cherokee in productie zijn geweest waren er weinig klachten over de link tussen de auto en de stam.

Cherokee Nation

Chuck Hoskin vindt het echter genoeg geweest. Het gebruikt van de naam is verkeerd, ongeacht of de intentie erachter positief is: "Ik denk dat we in een tijd leven in dit land waarin het tijd is voor bedrijven en teamsporten om het gebruik van Native American namen, beelden en mascottes voor hun producten te stoppen. Ik ben er zeker van dat de bedoelingen goed zijn, maar het geeft ons geen eer dat onze naam op de zijkant van een auto geplakt wordt."

Stellantis

Hoskin haalde daarmee Jeep's positive statement onderuit, waarbij het merk claimde de Cherokee naam te gebruiken om de 'nobelheid, voortvarendheid en trots' van de stam te eren en te vieren. Door het falen van die strategie lijken Jeep en moederbedrijf Stellantis terug te krabbelen.

Stellantis CEO Carlos Tavares gaf in een interview met de Wall Street Journal aan bereid te zijn om de klassieke typenaam op te geven: “We zijn er klaar voor op elk moment. We zullen op dat punt met de juiste mensen en zonder inmenging de beslissing maken. Op dit moment weet ik niet of er een echt probleem is. Maar als dat zo is, dan zullen we het natuurlijk op moeten lossen."

Uitfaseren

Discussies tussen de Cherokee Nation en Jeep zijn nog in volle gang. Naar alle waarschijnlijkheid zal het merk alsnog zwichten onder de politieke druk. Chuck Hoskin Jr. verwacht echter niet dat Jeep de Cherokee naam meteen zal laten vallen. Hij heeft er begrip voor dat dit niet zomaar kan en zou namens de Cherokee Nation er tevreden mee zijn als Jeep toezegt om de typenamen in ieder geval in de toekomst uit te faseren.