Geely wil tienerharten veroveren met Zeekr 001

De Chinese autogigant hoopt met het nieuwe merk de volgende generatie aan te spreken.

Geely wil tienerharten veroveren met Zeekr 001

Het Chinese concern Geely is de laatste tijd druk bezig om de portfolio uit te breiden. Naast het eigen merk bezit het bedrijf het Maleisische Proton, Britse sportwagenbouwer Lotus en het Zweeds-Chinese trio Volvo, Polestar en Lynk & Co. Gisteren is daar een nieuwe naam bij gekomen: Zeekr.

Generation Z

Zeekr moet de elektrische tegenhanger worden van Lynk & Co, net zoals Polestar dat is ten opzichte van Volvo. De insteek van het nieuwe merk is echter flink anders. In plaats van het bedienen van de huidige auto-industrie en zijn klanten wil Geely met de Zeekr juist de pijlen richten op de volgende generatie. Weg met die millennials, het is tijd voor Generation Z.

Deze zogeheten 'zoomers' zijn geboren tussen 1997 en 2012, wat ze tussen de 24 en 8 jaar oud maakt. Echt de harde kern van het auto-kopend publiek dus. Zeekr heeft als missie om deze generatie ervan te overtuigen dat elektrisch rijden helemaal niet saai is. De merknaam is een combinatie van de Amerikaanse uitspraak van de letter Z en het Engelse woord 'geek', een ander woord voor nerd.

Stationwagen

De Zeekr 001 wordt door het merk geschetst als de eerste elektrische 'shooting brake'. Leuke marketingtaal natuurlijk, maar dat type auto heeft nooit meer dan drie deuren. De 001 is dus gewoon een ordinaire stationwagen. Blijkbaar is dat precies waar de jeugd warm van wordt.

Modulair

De Zeekr maakt gebruik van een modulair platform dat meerdere motorvarianten en carrosserieën mogelijk maakt. De lanceerversie beschikt over een motor op elke as en levert in totaal 400 kilowatt (543 pk) en 768 Nm aan koppel. Hiermee kan de bijna vijf meter lange wagon in 3.8 seconden naar de 100 sprinten. De top ligt op een conservatieve 200 kilometer per uur.

Afhankelijk van het accupakket kom je tot 600 kilometer ver op een lading. Net als Tesla gaat Zeekr in China meewerken aan het realiseren van meer laadstations. Zonder stroom kom je natuurlijk niet ver als Z-geek.

Europa en Amerika

Net als Lynk & Co moet Zeekr uiteindelijk de overstap gaan maken vanuit China naar de lucratieve markten van Europa en Noord-Amerika. De aanpak wordt hierbij vergelijkbaar met die van Lynk: geen oubollige dealers, maar hippe 'Experience Centers' en 'Zeekr Spaces'. Deze zullen dienst doen als een lifestyle-achtige winkel in plaats van een garage. Waar de auto's dan wel onderhouden gaan worden is nog niet bekend.