Dutch Grand Prix voegt zich bij kort geding tegen coronamaatregelen

De organisatie van de Grand Prix van Nederland heeft zich gevoegd bij de zaak die evenementen organisator ID&T aangespannen heeft tegen de staat. Samen met dertig gelijkgezinde partijen probeert Dutch Grand Prix de aangescherpte coronmaatregelen terug te dringen.

Dutch Grand Prix voegt zich bij kort geding tegen coronamaatregelen

Door de stijgende besmettingscijfers heeft het kabinet afgelopen vrijdag de maatregelen rond evenementen weer aangescherpt. Door de nieuwe regel die evenementen zonder zitplaatsen verbiedt komt de evenementensector opnieuw onder flinke druk te staan.

Om een einde te maken aan de onzekerheid heeft dance festival promotor ID&T een kort geding aangespannen tegen de staat. Het bedrijf krijgt bijval van grote namen als DGTL, Paaspop, Zwarte Cross en Dutch Grand Prix. Met in totaal ongeveer dertig organisaties probeert de groep de maatregelen van de tafel te vegen.

Vanuit de onderbuik

De plotselinge acties van het kabinet zijn volgens de actiegroep 'onzorgvuldig en onjuist'. Het van de een op de andere dag wijzigen van de voorwaarden heeft een grote negatieve impact op de sector. ID&T wil met het kort geding een voorlopige voorziening verkrijgen om evenementen die voldoen aan de Fieldlab-voorwaarden alsnog toe te staan.

ID&T topman Ritty van Straalen kan de handelwijze van de overheid niet begrijpen: "Het ging altijd om het onder controle houden van het aantal ziekenhuisopnames en vrije ic-bedden. Nu wordt vanuit de onderbuik een beslissing genomen en alles over een kam geschoren en dat accepteren wij niet. [Fieldlab-onderzoeken moeten dienen] voor de besluitvorming van de overheid en niet dat de besmettingen oplopen. Dat is nooit een argument geweest"

Niet uit te leggen

Dutch GP Algemeen Directeur Imre van Leeuwen sluit zich aan bij Van Straalen: "Ook als grootschalig sportevenement hebben wij te maken met een lange aanlooptijd en grote financiële risico's. Het is daarnaast voor ons internationaal niet uit te leggen dat we minder dan drie weken voor aanvang van het evenement pas duidelijkheid hebben over de voorwaarden waaronder we het evenement kunnen organiseren."

"Het is extra zuur dat we, ondanks het goede werk van Fieldlab Evenementen én de hoge vaccinatiegraad die Nederland bereikt heeft, straks, ondanks dat het veilig kan, mogelijk niet in staat zijn om er voor het oog van de wereld een groot succes van te maken."

Extra steun

Het demissionair kabinet heeft €135 extra uitgetrokken om de getroffen instanties in de branche te kunnen compenseren. Organisatoren van evenementen die onder de nieuwe regels niet meer plaats kunnen vinden hebben aanspraak op honderd procent van de gemaakte kosten. Voorheen was dit tachtig procent. De toevoeging van acts en organisaties van buiten de EU aan die lijst doet echter vermoeden dat het potje snel leeg zal zijn.

13 augustus

De overheid is van plan om pas op 13 augustus opnieuw te bekijken of grootschalige evenementen zonder vooraf bepaalde zitplaatsen mogelijk zijn. Dat is slechts drie weken voordat het Grand Prix weekend in Zandvoort van start zou moeten gaan. Zelfs als de restricties teruggedraaid worden is er dus erg weinig tijd om de race alsnog te realiseren.

De organisaties achter ID&T's actiegroep kunnen niet zo lang wachten. Via het kort geding krijgen de partijen vrijdag vanaf 10:00 in de rechtbank van Den Haag de kans om hun nazomer te redden. We wensen ze alle succes toe.

Formule 1
  • Dutch Grand Prix via Twitter, Red Bull Content Pool