Alonso: 'F1-auto's gaan er allemaal hetzelfde uitzien in 2022' 

De tweevoudig wereldkampioen denkt dat de strenge regels zullen leiden tot eenheidsworst in de sport. Het is voor volgens Alonso voor de teams bijna onmogelijk om een eigen interpretatie van de regels door te voeren.

Alonso: 'F1-auto's gaan er allemaal hetzelfde uitzien in 2022' 

Gisteren werd een fullsize kleimodel voor de basis van de nieuwe F1-wagens voor 2022 gepresenteerd. Het ontwerp belooft het effect van dirty air te verminderen voor achtervolgende auto's, DRS overbodig te maken en met 18-inch wielen dichter bij de moderne autoindustrie te staan. Volgens Fernando Alonso loopt de FIA echter het risico de sport kapot te reguleren.

Geen vrijheid

De vloeiende lijnen van de 2022-auto zijn bereikt door het effect van de vloer te vergroten en alle andere aerodynamische hulpmiddelen te verbieden. De ingewikkelde flaps, flicks, winglets, kieuwen, capes en bargeboards die op de huidige auto's te vinden zijn mogen dus niet meer. In de basis zijn de auto's vrijwel identiek geworden.

De auto van 2022 is volledig strakgetrokken om turbulentie te voorkomen.

Niet te zien

Volgens Alonso is het juist in die gebieden nou net waar een team het verschil kan maken. Het nieuwe reglement is zelfs zo strikt dat de Spanjaard denkt dat er eigenlijk niet van het gisteren gepresenteerde model afgeweken kan worden:

"Ik denk niet dat er een groot verschil zal zijn met wat we vandaag gezien hebben. Ik denk dat het reglement vrij strikt is, er is misschien niet de vrijheid die we in het verleden hadden. Natuurlijk zullen er verschillende filosofieën zijn bij verschillende teams. Ze zullen er niet precies uitzien als wat we vandaag zijn, maar dat is voor de ogen van de experts. Ik denk dat het voor gewone mensen niet te zien is."

Extreem ingedekt

Alonso kreeg bijval van Alpine chassis directeur Pat Fry. De regels zijn volgens de Brit extreem grondig ingedekt om het uitbuiten van mazen in de wet zoveel mogelijk in te perken. Vondsten zoals de tuned mass damper, dubbele diffuser, het DAS-systeem en de flexibele achtervleugel moeten hiermee voorkomen worden.

Het gevolg van al dat juridische gekonkel is dat het reglement zelfs voor een ervaren ingenieur als Fry, die al sinds 1987 voor vijf teams werkzaam is geweest, bijna niet meer te lezen is: "Jaren geleden kon je [de reglementen] lezen en ze begrijpen. Nu moet je ze lezen, dan naar een uur lang naar een CAD-ontwerp kijken en weer teruggaan om ze opnieuw te lezen. Het is meer en meer ingewikkeld."

Formula Indycar

Door de ijzersterke reglementen beweegt de Formule 1 zich als 'koningsklasse van de autosport' gevaarlijk dicht tegen spec-series als zoals de Formule 2 en IndyCar aan.

Zonder de vrijheid om echt een verschil te maken kunnen de teams de boel net zo goed uit handen geven aan een fabrikant zoals Dallara of Ligier en allemaal met dezelfde auto gaan rijden. Van de reputatie als een laboratorium vol automotive innovatie die de Formule 1 maar al te graag aanhaalt blijft dan maar weinig over.

Formule 1
  • Formula 1