Heerlijke Honda NSX-R op weg naar veilingrecord

De ultieme en meest zeldzame variant van New Sports eXperimental gaat binnenkort onder de hamer. Van het goedkope Ferrari-killer imago is weinig over.

Heerlijke Honda NSX-R op weg naar veilingrecord

In 1990 verraste Honda vriend en vijand door een serieuze aanval te plaatsen op Ferrari. Op de F1-circuits was Honda al jaren dominant, maar in de showrooms hadden de Japanners niets dat in de buurt kon komen van de Italiaanse raspaardjes, Met de mede door F1-rijder Satoru Nakajima en ene Ayrton Senna ontwikkelde NSX kwam daar echter verandering in.

Vriendelijke Ferrari

Het is nu misschien moeilijk voor te stellen, maar de NSX was toch echt gericht op de V8-modellen van Ferrari. Met een 270 pk sterke drieliter V6 moest de auto het de Ferrari 328 en de latere 348 moeilijk gaan maken. Daarbij werd echter ook rekening gehouden met onderhoudsvriendelijkheid, comfort en gebruiksgemak. De NSX moest Ferrari-prestaties combineren met de eenvoud van een Civic. Bovendien deed de NSX dat allemaal voor de helft van de prijs.

NSX-R

Toch was er ook ruimte voor een compromisloze supersporter. In 1992 was daar opeens de NSX-R, een lichtere, scherpere, sneller schakelende en meer krachtige machine. Het R-model was een echt exoot: slechts 483 exemplaren verlieten de fabriek. Allemaal in Championship White en allemaal exclusief voor de Japanse markt.

Tien jaar later was het tijd voor de facelift. Tegen die tijd was de NSX echter hopeloos verouderd en bijna verdubbeld in prijs. Erg veel animo was er dus niet voor die tweede R: er werden uiteindelijk slechts 140 auto's gebouwd. En daarvan gaat er binnenkort een over de veilingvloer.

Stuurmansauto

De NSX-R werd opgemerkt door Britse importeur Torque GT. De auto is nog volledig origineel en heeft slechts 50,920 kilometer op de klok. Door overvloedig gebruik van carbon, dunner glas en het weglaten van luxes als airco en stuurbekrachtiging weegt de R een gezonde 100 kilo minder dan het standaard model.

Nog meer werk is er gegaan in de motor: de 3,2 liter V6 is gebalanceerd met toleranties tien keer kleiner dan die van een normale NSX motor. Hierdoor is de gasrespons perfect en rolt er een hoop meer vermogen uit dan de opgegeven 286 pk. De combinatie van deze ingrediënten zou d NSX-R een van de best sturende auto's aller tijden maken.

Duur sturen

Maar hoeveel is die rijervaring je waard? Net zoals de Supra Turbo en de Skyline GT-R is de NSX de laatste twintig jaar geëxplodeerd in waarde. Voor een gemiddeld exemplaar tik je minimaal een halve ton in euro's af, ook al is het een slome automaat. De exclusievere Type S en NSX-R gaan daar nog meerdere keren overheen, met de facelift versie als absoluut toppunt. Een goedkoop alternatief voor de 348 is het al lang niet meer.

JDM hype

Deze auto bewijst nog maar eens hoe groot de hype is voor sportief Japans spul uit de jaren '90. Het startbod voor de Honda is vastgesteld op 45 miljoen yen. Dat is omgerekend 346.000 euro. Twee jaar geleden ging een vergelijkbare auto weg voor niet minder dan 376.580 euro. Die auto had echter slechts 560 kilometer op de teller. De tweedehands automarkt is in de tussentijd echter enorm omhoog gegaan. Het kan dus zomaar zijn dat het record binnenkort verbroken wordt.

Cargasm
  • torquegt, Honda, Ferrari