Protest Red Bull faalt: geen hogere straf voor Hamilton

Ondanks juridische ondersteuning is het Red Bull niet gelukt om de straf van Hamilton te verzwaren. De FIA heeft de 'nieuwe bewijzen' van het team bij het oud vuil gezet.

Protest Red Bull faalt: geen hogere straf voor Hamilton

Het is het gesprek van de laatste twee weken geweest: de botsing tussen Lewis Hamilton en Max Verstappen op de openingsronde van de Grand Prix van Groot Brittannië.

De fractie van een seconde bleek een keerpunt in de strijd om het kampioenschap te zijn: Hamilton kon zijn auto door een rode vlag repareren en ging uiteindelijk dankzij een milde straf van tien seconden met de grootste beker naar huis. Red Bull bleef achter met een gekneusde coureur, 1,5 miljoen euro aan schade en nul punten.

Nieuw bewijs

De gemoederen liepen uiteraard hoog op bij de Oostenrijkse renstal: teambaas Christian Horner en rijdersmanager Helmut Marko lieten zich meerdere keren gelden in de media. Uiteindelijk besloot Red Bull met behulp van een advocaat een manier te zoeken om zwaardere stappen tegen Hamilton en Mercedes te ondernemen.

Een aanvraag bij de stewards om de zaak opnieuw te beoordelen was het resultaat. Marko claimde dat het team 'nieuw bewijs' in handen had dat het incident 'in een ander daglicht zou stellen'

'Niet significant nieuw'

Vanmiddag hoorde de FIA de argumenten van zowel Red Bull als Mercedes aan. RBR hield daarbij vol dat Verstappen voldoende ruimte gelaten had aan de binnenkant en dat Hamilton veel eerder had moeten remmen om de bocht überhaupt te halen. Het team gebruikte illustraties gebaseerd op data vergaard tijdens een bandentest op Silverstone gedaan door Aex Albon en simulator-werk door Sergio Perez. Alle bewijsstukken werden echter verworpen.

Volgens de FIA moet nieuw bewijs bij een beroep 'ontdekt' worden door de in beroep zijnde partij, en niet gecreëerd. De speciaal voor de zaak gemaakte tekeningen waren op die basis niet toelaatbaar. Bovendien was het bewijs niet gebaseerd op GPS-data die niet beschikbaar was voor de FIA en Mercedes ten tijde van de originele beoordeling.

Perez bootste in de simulator het incident na.

Beschuldigingen

Kennelijk is Red Bull in de aanvraag naar de FIA volgens de organisatie zelfs te ver gegaan met de beschuldigingen naar Mercedes: "De stewards nemen met enige bezorgdheid kennis van bepaalde beschuldigingen gemaakt in de bovenstaande brief van de deelnemer."

De stewards houden zich op de vlakte of de beschuldigingen een rol van betekenis hadden gespeeld bij een eventuele herbeoordeling. Aangezien de aanvraag verworpen is leveren de officials geen commentaar.

Marko & co gingen blijkbaar te ver met hun beschuldigingen.

Case closed

Met het verwerpen van het verzoek is de soap rond de crash op Silverstone naar alle waarschijnlijkheid afgedaan. Het is onwaarschijnlijk dat Red Bull de zaak doorzet naar het overkoepelende FIA Court of Appeals. De zaak zou zulke uitvoerige procedures niet waard zijn.

Wolff wint deze ronde.

Mercedes wil verder

Bij Mercedes zijn ze in ieder geval in hun nopjes met de beslissing. Via Instagram laat het team weten tevreden te zijn met het oordeel van de stewards. Bovendien kunnen ze het niet laten om een sneer richting Red Bull te maken over hun beschuldigingen aan het adres van Lewis Hamilton.

Het bericht sluit af met de hoop dat de twee kemphanen gewoon weer verder kunnen gaan met racen. Daar kunnen we het op dit punt eigenlijk alleen maar mee eens zijn.

Formule 1
  • Red Bull Content Pool, Formula 1, Mercedes-AMG Petronas F1