Naakte Lamborghini Miura moet miljoenen opleveren

De oude Lambo gaat na bijna veertig jaar stilstand de markt weer op. Veilinghuis RM Sotheby's wil miljoenen zien voor de ongelakte supercar.

Naakte Lamborghini Miura moet miljoenen opleveren

De Miura was niet de eerste auto van tractorbouwer Ferruccio Lamborghini, maar de impact van het model was in 1966 zo groot dat de 350/400 GT in een klap zo goed als vergeten was. Met een dwarsgeplaatste 3,9 liter V12 achter de voorstoelen was de auto de eerste echte moderne supercar.

Helaas was de layout niet zonder problemen: de motor en de bak waren als een geheel gemonteerd, net zoals bij een Mini, waardoor beide onderdelen hun olie deelden. Verde was het chassis niet stijf genoeg en werd de neus op hoge snelheden veel te licht, zeker met een halfvolle tank.

Bovendien sproeiden de carburateurs iets te graag brandstof over de motor, waardoor Miura's vaak uitgebrand teruggevonden werden. Het maakte echter allemaal niet uit, want als je er naar keek, dan was je verkocht.

The Iranian Job

Bij prestigieus veilinghuis RM Sotheby's is een wel heel bijzonder exemplaar op de lijst verschenen. Deze P400S uit 1971 kwam origineel in handen van een vermogende Iraanse studente die in Amerika verbleef. Ze had de opdracht om de Lambo te verkopen, maar kon geen afstand doen van de prachtige Spaanse vechtstier.

Na twee jaar blijdschap maakte ze echter een botsing mee waarbij de Miura licht beschadigd werd. De auto werd in een opslaglocatie gezet in afwachting van een restauratie, maar de studente kwam nooit meer terug. Pas na bijna veertig jaar werd de Lamborghini eindelijk bevrijd uit de stoffige loods.

Lakloos

De nieuwe eigenaar stuurde de gehavende Lambo naar Beckman Metal Works, waar acht maanden lang gewerkt werd aan de restauratie.

Tijdens dat proces werd besloten om de vervaagde Gray-White lak van de voluptueuze carrosserie te strippen. Een nieuwe laklaag kwam er echter niet. Bij nader inzien besloot het team dat de pure lijnen van de Miura een stuk beter tot hun recht kwamen met ongespoten bodywerk.

Echte supercar

Achterin vinden we nog steeds de 3,9 liter Bizzarrini V12, een motor die het uiteindelijk tot het einde van de Murcielago uit zou zingen. In de P400S heeft het blok grotere inlaatspruitstukken en scherpere nokkenassen, waardoor het vermogen steeg van 350 naar 370 pk. Een handgeschakelde vijfbak stuurt het vermogen naar de achterwielen.

Met dank aan luxes zoals een dashboardkastje, elektrische ramen en optionele airco was de S wel iets zwaarder. Desondanks waren de prestaties nog steeds onvoorstelbaar in 1971: 0-100 in 6.7 seconden en een top van 276 kilometer per uur.

Miljoenenauto

Van de Miura P400S werden tussen 1968 en 1971 slechts 338 gemaakt. Dit kleurloze exemplaar met een blauw interieur is binnen die zeldzame serie extra bijzonder. Met slechts 16.000 mijl (25.749 kilometer) op de teller is de klassieke Lamborghini een heuse miljoenenauto geworden.

Ondanks de restauratie verwacht RM tussen de 1.8 en 2.2 miljoen dollar. Omgereken naar eurobucks is dat zo'n 1.5 tot 1,8 miljoen euro. Op zaterdag 14 augustus gaat de Miura onder de hamer in Monterey, Californie, vlakbij het circuit van Laguna Seca. Zin in een kunstwerk op wielen? De advertentie vind je hier.

Cargasm
  • RM Sotheby's