Verstappen en Bottas grote winnaars F1 Sprint Monza

Na lang wachten kon Valtteri Bottas eindelijk weer genieten van een overwinning tijdens de tweede F1 Sprint. De Fin deelde echter in de vreugde met Max Verstappen. Ondanks de snelheid van Mercedes gaat de Nederlander met het meeste voordeel de Grand Prix in.
@media (max-width: 679px){#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6513b74c5a80e img{#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6513b74c5a80e img{#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6513b74c5a80e img{#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-6513b74c5a80e img{#fig-6513b74c5a80e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Verstappen en Bottas grote winnaars F1 Sprint Monza

De tweede 'F1 Sprint' in de geschiedenis van de sport belooft een felle strijd tussen de beide Mercedessen en de Red Bull van Max Verstappen. In de kwalificatie van gisteren wist Max met hulp van Sergio Perez een derde plek te pakken op het Mercedes bolwerk van Monza.

Met Valtteri Bottas op kop voor Lewis Hamilton is de Nederlander erop gebrand om in ieder geval de tweede plek te veroveren op Hamilton. Aangezien Bottas met een motorpenalty op de zondag naar de staart van het veld gestuurd wordt is hij geen echte bedreiging. Meer punten scoren dan Hamilton is het enige doel tijdens de 18 ronden lange sprint race.

Verstappen kan echter niet met een gerust hart vooruit kijken: de beide McLarens van Lando Norris en Daniel Ricciardo zijn bijzonder sterk gebleken op de lange rechte stukken van de Temple of Speed. Slechts 0.042 van een seconde hield Norris van de derde plek af in de kwalificatie, al zaten de oranje machines er in FP2 met een tiende en twaalfde plek minder goed bij.

Drama in de tweede vrije training was er ook voor Carlos Sainz. De Spanjaard stuurde zijn Ferrari in de Variant Ascari roemloos linksaf de muur in. Daarbij werd flinke schade aangericht aan de neus en de voorwielophanging, maar de monteurs van de Scuderia hebben zijn wagen gelukkig weer op kunnen lappen. De tifosi kunnen dus opgelucht ademhalen. Carlos start vanaf P7, voor teamgenoot Charles Leclerc.

Start

Verstappen is heel goed weg en probeert aan te haken bij Bottas. De beide McLarens gaan mee, waardoor Lewis Hamilton onder flinke druk komt te staan. Lewis schermt de auto van Norris af maar ziet dan Verstappen aan zich voorbij gaan met Ricciardo in zijn kielzog. Ondanks de karakteristiek laat remmende Honeybadger weet Verstappen de chicane als tweede door te komen.

Gasly eraf

Daarachter valt Hamilton nog verder terug met dank aan Pierre Gasly. De Fransman raakt echter de staart van de agen van Ricciardo in de chicane. De Australiër moest van zijn gas af door het verdedigende werk van Verstappen. Gasly beschadigt daarbij zijn voorvleugel, welke over de baan begint te schrapen.

In Curva Grande geeft de gehavende vleugel het opeens op. Het ding knapt finaal af en schiet onder de wielen van Gasly's AT02 door. Door het enorme verlies aan downforce schiet de AlphaTauri rechtdoor over het grind en tegen de bandenstapel. Gelukkig valt de impact mee en kan Pierre ongedeerd uitstappen.

Safety car

In de chaos die volgt vinden Yuki Tsunoda en Robert Kubica elkaar in de Variante della Roggia. De AlphaTauri raakt de Alfa Romeo met het linkervoorwiel op het rechterachterwiel, waardoor de Pool in de rondte gaat. We krijgen een safety car. Tsunoda duikt naar binnen voor nieuwe banden en Kubica kan zijn weg gelukkig vervolgen.

Na drie ronden trekt de safety car weer naar binnen. Valtteri Bottas heeft de herstart onder controle en pakt meteen 1,4 seconde op Verstappen. Daarachter blijft het veld in formatie. De McLarens zitten nog steeds voor Lewis Hamilton, die op deze manier geen punten zal scoren. Het ziet er goed uit voor Max.

DRS

Na vijf ronden is de top tien Bottas, Verstappen, Ricciardo, Norris, Hamilton, Leclerc, Sainz, Giovinazzi, Stroll en Perez. na zeven ronden wordt het DRS-systeem geactiveerd, waardoor we nog wel eens veranderingen kunnen gaan zien. Hamilton maakt er in ieder geval meteen gebruikt van door aan te haken bij Lando Norris.

Valtteri Bottas gaat intussen soeverein aan de leiding en zet een paar snelste ronden. Verstappen valt terug tot bijna twee seconden, maar hoeft eigenlijk ook niet aan te vallen. Met Hamilton buiten de punten en een penalty voor Bottas in het vooruitzicht hoeft Max alleen maar te finishen waar hij rijdt.

Gerommel bij de chicane

Verder achterin het veld trekt Perez ten strijde met Lance Stroll in de eerste chicane. Zijn uitremactie langs de buitenkant dwingt hem echter over de kerbs. Checo moet de plek teruggeven, maar doet dat niet. Zelfs bij de tweede chicane blijft hij de Aston Martin afhouden en gaat daarbij zelfs met twee wielen door het grind. Bij Ascari geeft Perez de blek alsnog terug na instructie van het team. Een ronde later weet hij dezelfde move bij de eerste chicane wel succesvol af te ronden. P9 voor Perez, op naar Giovinazzi.

Dan zien we opeens dat Max Verstappen het gat toch begint te dichten naar Valtteri Bottas. Met een snelste ronde komt Verstappen twee tienden dichterbij aan het adres van de Fin. Dat gat blijft echter stabiel, net zoals de afstand tussen Lando Norris en Lewis Hamilton. De in een rechte lijn bijzonder snelle McLaren is geen makkelijke prooi voor de zevenvoudig wereldkampioen.

Hamilton lijkt zijn banden te oververhitten in de jacht op Norris: de Mercedes begint steeds meer te glijden.. Een flink overstuurmoment in de eerste Lesmo onderstreept nog maar eens hoe beperkt de grip is voor de Schwarzpfeil van Sir Lewis.

Masi in discussie

Ondertussen geeft de FIA aan dat het incident tussen Perez en Stroll onderzocht wordt. We begrijpen niet zo goed waarom: Checo gaf de plek dezelfde ronde immers nog terug. Over de boordradio horen we weer een bijzonder vriendelijk gesprek tussen Red Bull sportief directeur Jonathan Wheatley en FIA-bobo Michael Masi.

De stewards zijn er kennelijk niet zeker van of de plek snel genoeg teruggegeven was en Perez wellicht een voordeel uit de actie gehaald had. Na protest van Wheatley komt er echter al snel het bericht dat er geen actie ondernomen zal worden. Mooi zo.

Finish

Het maakt allemaal ook niet meer uit, want de sprint is alweer ten einde. Valtteri Bottas en Max Verstappen finishen op gepaste afstand van Daniel Ricciardo, die zijn mojo weer teruggevonden lijkt te hebben. Daarachter houdt Lando Norris een ongetwijfeld teleurgestelde Lewis Hamilton van zich af. Charles Leclerc, Carlos Sainz, Antonio Giovinazzi, Sergio Perez en Lance Stroll maken de top tien af.

Wel punten, geen pole

Dankzij zijn straf krijgt Bottas wel de overwinning en de drie punten, maar geen pole position. Deze mag Max Verstappen toevoegen aan zijn scorebord. Door de vijfde plek van Hamilton loopt Max bovendien twee punten extra uit in het kampioenschap: buiten de top drie zijn er in de sprint immers geen punten te verdienen.

Verstappen start morgen dus vanaf de allerbeste positie, met de rugdekking van twee razendsnelle McLarens. De race pace van Red Bull lijkt relatief sterk, maar tijdens de volle Grand Prix kan er een hoop gebeuren. Valtteri Bottas kan het niet zoveel schelen: hij is blij dat hij weer eens iets gewonnen heeft dit seizoen. We zijn erg benieuwd hoe ver hij en Lewis Hamilton zullen opklimmen tijdens de race. Morgenmiddag om 15:00 gaan we het meemaken.