Duitse politie onderzoekt topsnelheidsrun Bugatti-miljardair (417 km/u)

Tsjechische grootverdiener en snelheidsmaniak Radim Passer krijgt binnenkort een nare brief van de autobahnpolizei. De Duitse autoriteiten zijn niet gecharmeerd van zijn dollemansrit in een Bugatti Chiron.

Duitse politie onderzoekt topsnelheidsrun Bugatti-miljardair (417 km/u)

In juli vorig jaar deed Tsjechische miljardair Radim Passer met zijn vrienden een aantal topsnelheidsruns op een rustig stukje autobahn. Één van de machines die het gezelschap bij zich had was een Bugatti Chiron. Het leek Passer een puik idee om het W16-monster vol in te trappen en het hele gebeuren te filmen. Begin dit jaar knalde hij een versie van het filmpje op YouTube zonder knip en plakwerk. De video kreeg meteen enorme aandacht.

Te snel zonder

Helaas voor Mr. Passer waren autofans en journo's niet de enige mensen die meekeken. De Duitse autoriteiten hebben het filmpje namelijk ook tot op het bot ontleed. Na kritische woorden van het Duitse Ministerie van Transport, die de actie ten strengste afkeurde als 'gedrag dat leidt of kan leiden tot een risico voor andere weggebruikers' heeft het Duitse OM de volgende stap gezet. Volgens politie was er mogelijk sprake van een 'illegale straatrace'.

Te snel op de autobahn?!

Het klinkt gezien de reputatie misschien vreemd, maar je kunt wel degelijk te hard rijden op de autobahn. In plaats van een harde snelheidslimiet geldt er immers een adviessnelheid van 130 kilometer per uur. Kies je ervoor om harder te rijden, dan moet je dit doen binnen redelijke grenzen. Aan de hand van de verkeerssituatie kan bepaald worden of je anderen onnodig in gevaar hebt gebracht.

Paragraaf 1.1 van de StVO (Duitse verkeerswet) vereist dat weggebruikers zich altijd met voorzichtigheid en aandacht voor anderen moeten gedragen. In 2.2 wordt bovendien verboden om anderen nodeloos te hinderen, lastig vallen of te schaden.

Met meer dan 400 kilometer per uur over een openbare weg scheuren valt ongetwijfeld binnen de definities gesteld in de StVO. Een dergelijke snelheid kun je immers aanmerken als gevaarlijk in elke situatie.

Voorbeeld stellen

Het lijkt op voorhand dus al een uitgemaakte zaak. Ondanks het gebrek aan een echte snelheidslimiet zal Radim Passer op basis van de bovengenoemde artikelen waarschijnlijk veroordeeld worden. Het is voor de Duitse overheid en de ADAC bovendien belangrijk om een voorbeeld te stellen.

Het mag natuurlijk niet zo zijn dat de autobahn straks vol zit met steenrijke snelheidsduivels die ver boven de 300 kilometer per uur rondknallen. Iets zegt ons dat het Mr. Passer echter niet zoveel kan schelen. Een tik op de vingers en een flinke boete overleeft hij vast wel.

Nieuws
  • Radim Passer