Charles Leclerc regeert in kwalificatie Barcelona

Met een flinke marge greep de kampioenschapsleider opnieuw de pole. Vanwege problemen met de Red Bull kon Max Verstappen geen vuist maken tijdens de laatste run. De grooste verrassing kwam echter van Mercedes.
@media (max-width: 679px){#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeaf1e img{#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{width: 470px;height: 470px;}}@media (min-width: 680px) and (max-width: 680px){#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeaf1e img{#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{width: 624px;height: 624px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeaf1e img{#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{width: 1290px;height: 726px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeaf1e img{#fig-62f80fedeaf1e img.lazyloading{width: 948px;height: 533px;}}Charles Leclerc regeert in kwalificatie Barcelona

Na alle heisa over Red Bull met limoensmaak is het dan eindelijk tijd voor de kwalificatie in Barcelona. Zoals gewoonlijk hebben de teams uitvoerig gestrooid met updates. Iedereen behalve Haas heeft z'n wagen flink verspijkerd, maar de meest opvallende verandering zagen we bij Aston Martin.

De Red Bull-achtige AMR22B zorgde voor veel opschudding voorafgaand aan de Grand Prix. Tijdens de vrije trainingen werd echter duidelijk dat het Red Bull-DNA maar weinig kon veranderen aan de positie van het team. Buiten een uitschieter naar P8 voor Sebastian Vettel tijdens FP1 had het team weinig te vieren.

@media (max-width: 680px){#fig-62f80fedeb2c1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeb2c1 img{#fig-62f80fedeb2c1 img.lazyloading{width: 624px;height: 0px;}}@media (min-width: 681px) and (max-width: 1320px){#fig-62f80fedeb2c1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeb2c1 img{#fig-62f80fedeb2c1 img.lazyloading{width: 980px;height: 0px;}}@media (min-width: 1321px){#fig-62f80fedeb2c1 img.lazyloading{background: #eee;}#fig-62f80fedeb2c1 img{#fig-62f80fedeb2c1 img.lazyloading{width: 1272px;height: 0px;}}

Feest was het wel bij Mercedes: George Russell en Lewis Hamilton wisten in alle drie sessies minimaal één keer binnen de top drie te komen. De meest recente update lijkt dus eindelijk z'n vruchten af te werpen. In FP3 was het verschil met Max Verstappen en Charles Leclerc op z'n hoogst slechts iets meer dan twee tienden. Zijn de Silberpfeilen dan toch eindelijk weer terug?

Q1

Guanyu Zhou trapt de sessie af, gevolgd door de twee AlphaTauri's. Het trio krijg geen navolging, waardoor het circuit lekker leeg blijft. Pierre Gasly heeft het moeilijk: zijn rokende AlphaTauri is maar liefst een seconde langzamer dan de Alfa van Zhou. De AT03 blijft voorlopig echter wel heel.

Dan is het eindelijk tijd voor de eerste toppers: Sergio Perez begint aan zijn eerste vliegende ronde. Max Verstappen volgt hem op de voet. Checo gaat naar P1, maar het gat met Zhou is maar zes tienden. In de eerste sector snoept Verstappen daar meteen drie tienden vanaf. Uiteindelijk is hij met een 1:20.091 vier tienden sneller dan zijn teamgenoot.

Max blijft echter niet lang aan kop: met een paarse eerste sector doorbreekt Carlos Sainz als eerste de 1:19 grens. Charles Leclerc weet er echter een minuscule 0,031 van een seconde vanaf te snoepen.

Dan gaat de aandacht naar de twee Mercedessen. George Russell heeft namelijk de snelste eerste sector te pakken. Tot een snelste tijd komt het echter niet: Russell en Hamilton komen als vierde en vijfde over de streep. Het verschil met Verstappen is slechts een tiende, terwijl Sergio Perez er weer een tiende achter ligt. Mercedes is terug.

Checo mag aan de slag, want ook Valtteri Bottas is hem te snel af. De Mexicaan blijft dan ook buiten voor een tweede poging. In de herhaling zien we echter dat hij deze grandioos verknalt door rechtdoor te schieten in bocht 8. Hij mag terug naar de pits om het grind weg te laten halen.

Na de eerste run is het Leclerc, Sainz, Verstappen, Russell, Hamilton, Bottas, Perez, Zhou, Norris en Ocon in de top tien. In de gevarenzone vinden we Albon, Stroll, Gasly, Schumacher en Latifi.

Met minder dan anderhalve minuut te gaan trekt vrijwel het complete veld nog een keer de baan op. Alleen de top 3, Perez en Ocon blijven binnen. De strijd om Q2 breekt los. Mick Schumacher vuurt het eerste salvo af met een voorlopige achtste tijd. verbeteringen zijn er ook Gasly, Tsunoda en Zhou.

Bij Aston Martin gebeurt er echter helemaal niets van waarde. Zowel Lance Stroll als Sebastian Vettel kunnen geen potten breken met de nieuwe nep-Red Bull. Samen met de beide Williams en een zwaar tegenvallende Fernando Alonso mogen de heren van AMR alvast gaan douchen. In de herhaling zien we dat Alonso bij zijn laatste ronde klem zat achter Lando Norris. Het incident wordt meteen genoteerd door de stewards.

Q2

In een poging om de banden te beschermen tegen de zinderende Spaanse hitte trekt het veld extreem langzaam de baan op.

De beide Mercedessen trappen de sessie af met vliegende rondes, waarbij Russell en Hamilton snelste sectoren uitwisselen. Lewis is echter slordig bij het uitkomen van de laatste chicane, waardoor zijn teamgenoot drie tienden kan winnen. Met een 1:19.470 is George voorlopig de snelste.

Sergio Perez kan niet tippen aan de tijden van de Silberpfeilen. Hetzelfde geldt voor Sainz, Leclerc en Verstappen. Het grote verschil is echter dat die laatste drie op een gebruikte set Softs naar buiten gegaan zijn. Perez heeft echter een splinternieuwe set onder zijn RB18.

Na de eerste run is het Russell, Hamilton, Perez, Leclerc, Bottas, Verstappen, Sainz, Magnussen, Schumacher en Norris in de top tien.

Met iets minder dan drie minuten te gaan is het tijd voor de tweede run. De Mercedessen en Leclerc blijven echter binnen om banden te sparen. Carlos Sainz gaat naar P1 met een snelste laatste sector. Het verschil is slechts 0,017 van een seconde. daar blijft de Spanjaard echter niet lang: Max Verstappen is namelijk nog eens twee tienden sneller.

Verder naar achteren is er goed nieuws voor Mick Schumacher. Door een track limits overtreding van Lando Norris mag de jonge Duitser voor het eerst in zijn carriere door naar Q3. Vlak voor hem is het Daniel Ricciardo, die voor de verandering zijn jonge teamgenoot verslaat. In de herhaling zien we dat Lando zijn voorwiel net buiten de witte lijn plaatst in de chicane. De strengere aanpak van de FIA wat betreft track limits heeft z'n eerste slachtoffer gemaakt.

Q3

De wonderlijk snelle, update-loze auto's van Haas gaan als eerste de baan op. Onze aandacht gaat echter uit naar de drie (!) topteams. Hamilton zet de eerste snelle tijd met een 1:19.6, nog altijd vier tienden langzamer dan de Q-tijd van Max Verstappen. Carlos Sainz weet er echter met vier tiende voordeel onder te duiken.

Leclerc is nog sneller onderweg, maar dan zien we de Ferrari achterstevoren staan! Bij het ingaan van de chicane is de Monegask de staart van de Ferrari kwijtgeraakt. George Russell komt er op volle vaart langs en gaat naar P4, maar wordt meteen onderzocht voor het mogelijk negeren van de gele vlag.

Sergio Perez is sneller dan de beide Mercedessen, maar zijn teamgenoot heeft nog meer tijd in handen. Met een 1:19.073 zet Max Verstappen de Ferrari van Carlos Sainz op maar liefst 3.5 tienden achterstand. Het is een dominante prestatie, maar Leclerc ligt nog altijd op de loer.

Na de eerste run is het Verstappen, Sainz, Perez, Russell, Hamilton, Bottas, Ricciardo, Magnussen, Schumacher, Leclerc.

Charles Leclerc is als eerste op de baan en zet meteen een sterke eerste sector neer. In de tweede sector is het marginale nadeel een voordeel van 2.5 tienden geworden. Leclerc maakt zijn ronde netjes af en gaat met drie tienden voordeel naar de provisionele pole.

Verstappen heeft geen antwoord op de tijd van de Ferrari: hij klaagt over een gebrek aan vermogen. De Nederlander moet noodgedwongen naar de pits. In de herhaling zien we dat de RB18 in bocht 3 opeens vermogen verliest. Het is een frustrerend einde van Q3 voor de regerend wereldkampioen.

In de herhaling zien we echter dat het helemaal geen vermogensprobleem was: het DRS-systeem van de Red Bull weigerde namelijk dienst. Vanwege de verloren tijd op het rechte stuk brak Max zijn ronde in bocht 3 maar af. Verder gaan op volle snelheid had immers geen zin meer.

Terwijl George Russell met een paarse eerste sector naar P4 gaat viert Charles Leclerc een welverdiende pole position. De Monegask heeft zijn foutje aan het begin van de sessie meer dan goed gemaakt. Met Sainz achter Verstappen heeft Charles bovendien goede papieren in handen voor de race.

Sergio Perez is immers slechts vijfde, waardoor Max zijn waardevolle rugsteun moet missen. Nu de Mercedessen zich uit het middenveld hebben losgeweekt zit de druk er bovendien vol op bij Checo.

Verstappen zal het waarschijnlijk allemaal alleen moeten doen. De Nederlander heeft echter het voordeel van betere race pace en bandenmanagement op het gloeiend hete asfalt van Barcelona.

Resultaten