Waarom F1-radioberichten niet meer live zijn

De radioberichten die je tegenwoordig tijdens de uitzendingen hoort worden vooraf beluisterd en gecensureerd. Dat was echter niet altijd het geval. We gaan terug naar de bron van de censuur.

Waarom F1-radioberichten niet meer live zijn

TV-kijkers kunnen al jaren genieten van de communicatie tussen teams en rijders. Omdat de F1 de berichten eerst even screent komen ze altijd pas na een vertraging in de uitzending.

Dat zorgt soms voor komische situaties, zoals wanneer Lewis Hamilton tijdens het zetten van een snelste ronde leek te klagen over zijn banden. Tijdens de Grand Prix van Frankrijk sloeg de vertraging opnieuw toe bij het gevecht tussen Carlos Sainz en Sergio Perez, waardoor het leek alsof Ferrari midden in het gevecht Carlos naar binnen riep.

Bahrein, 2006

Dat de Formule 1 berichten censureert om live scheldkannonades te voorkomen klinkt nu vrij logisch, maar dat was niet altijd het geval.

Voorheen werd er gewoon van de coureurs verwacht dat ze zich zouden gedragen. Om het incident dat de censuur veroorzaakte te vinden moeten we terug naar de openingsrace van 2006: de Grand Prix van Bahrein.

Vurige Fisi

Het incident dat een einde zou brengen aan live team radio kwam op naam te staan van Giancarlo Fisichella, destijds de tweede man naast regerend wereldkampioen Fernando Alonso bij Renault.

De Italiaan raakte enorm gefrustreerd nadat tijdens de race duidelijk werd dat het team een probleem dat hij bij de kwalificatie al aangekaart had niet opgelost was.

Fisichella moest het doen met een sterk verzwakte motor, waardoor hij vanaf zijn negende startpositie niets uit kon richten. Na een pitstop knalde hij de spreuk "This is shit, this is fucking shit" eruit, precies op het moment dat de Britse TV-kanalen meeluisterden.

Officiële excuses

Commentator James Allen maakte tijdens de uitzending meteen excuses voor Giancarlo's uitbarsting, maar dat was niet genoeg. De tirade werd destijds zo serieus genomen dat de topmannen van de verschillende Britse zenders officiële excuses aanboden aan de fans. Ook Fisichella ging later even in het verdomhoekje staan.

Na die toch relatief onschuldige episode werd besloten dat live team radio niet langer door de beugel kon. Sindsdien wordt elk bericht nog even gewogen en gekeurd door het mediateam van de Formule 1. De 'tires are dead'-meme kun je dus ten dele toeschrijven aan Giancarlo Fisichella. Grazie, Fisi.

Formule 1
  • Renault Sport F1, Formula 1