'Nyck de Vries uitgenodigd voor test met Alpine'

Na zijn zinderende debuut heeft de Nederlander zich in de kijker gereden bij het Franse team. Door middel van een test met een 2021-auto zou Alpine De Vries willen gaan evalueren als potentiële vervanger voor Fernando Alonso / Oscar Piastri.

v

Er is al genoeg gezegd en geschreven over het spectaculaire optreden van Nyck de Vries op Monza. De grote vraag is nu waar de toekomst van de 27-jarige Formule E wereldkampioen zal liggen.

Een contract bij Williams ligt na zijn dominantie over beroepsblunderaar Nicholas Latifi voor de hand, maar de situatie ligt helaas iets ingewikkelder. Volgens The-Race zijn er bovendien zelfs meer kapers op de kust.

Test voor Alpine

De Britse publicatie brengt De Vries namelijk in verband met het team van Alpine. In de door het wegvallen van Rusland bijzonder lange pauze tussen Monza en Singapore zouden de Fransen namelijk een test organiseren met een 2021-auto op de Hungaroring.

Deze test zou dienen om de potentiële vervangers van Fernando Alonso / Oscar Piastri te evalueren. Naast Alpine Academy en F1-coureur Jack Doohan, IndyCar-ster Colton Herta en super-sub Nico Hülkenberg zou Nyck de Vries één van de coureurs zijn die Alpine aan de tand wil voelen.

Het Gasly-alternatief

Met de test wil Alpine een alternatief aanhouden voor wanneer het plan om Pierre Gasly bij AlphaTauri los te weken faalt. Red Bull wil de Fransman immers niet laten gaan tenzij Colton Herta het stoeltje over kan nemen. Dat kan echter alleen als de FIA de regels rond de superlicentie aanpast. Aangezien die kans erg klein is moet Alpine dus in andere vijvers gaan vissen.

Snelheid of zekerheid

Door de interesse vanuit Alpine staat De Vries voor een vrij moeilijke keuze. Bij Williams heeft hij vrijwel zeker een racestoeltje voor volgend jaar: Nicholas Latifi zit toch echt aan het einde van zijn Latijn, en Williams-junior Logan Sargeant moet zijn superlicentie nog binnenhalen. Het team zit echter nog altijd klem in de achterhoede. Dat de FW44B toevallig goed werkte op Monza doet daar niets aan af.

Aan de andere kant biedt Alpine hem een kans om in de vierde snelste auto van het veld te stappen, maar het is niet meer dan dat. Met drie of vier concurrenten in hetzelfde vaarwater heeft Nyck geen enkele garantie dat de Fransen hem een serieuze optie aan zullen bieden. Uit de Alonso-Piastri saga hebben we bovendien kunnen opmaken dat de top van Alpine eigenlijk helemaal niet te vertrouwen is.

De Vries zal dus moeten afwegen of hij inzet op meer snelheid, of absolute zekerheid.

Strepen zetten

Naast zijn potentiële F1 contract heeft De Vries nog meer ballen om hoog te houden voor 2023. Zo is hij nog altijd de Mercedes F1-reserve, en is hij in verband gebracht met het nieuwe Formule E team van Maserati.

Als klap op de vuurpijl staat hij op de reservelijst van het Le Mans Hypercar-team van Toyota. Er zullen dus een hoop strepen door handtekeningen gezet moeten worden voordat de Nederlander zich fulltime toe zal kunnen leggen op de koningsklasse van de autosport. Of dat nu bij Williams of Alpine is, we wensen hem alle succes toe.

Formule 1
  • ProShots / Panoramic / SIPA USA, Red Bull Content Pool