Binotto: 'Kleine budget cap-overtreding is halve seconde per ronde waard'

Volgens het Ferrari-opperhoofd is er niet zoiets als een 'kleine' budget cap overtreding. Zelfs in het meest gunstige geval hebben de schuldige teams namelijk een jaar aan ontwikkelingskosten uit kunnen trekken. De Italiaan meent dat dat zich uit kan betalen naar een voordeel van een halve seconde per ronde.

Binotto: 'Kleine budget cap-overtreding is halve seconde per rond waard'

Sinds het bericht in La Gazetta dello Sport is er in de paddock een storm losgebarsten rond vermeende breuken van het vorig jaar ingestelde budgetplafond. Aston Martin en Red Bull zouden zich schuldig gemaakt hebben aan relatief kleine overschrijdingen van de limiet van $145 miljoen, met geschatte bedragen tussen de vier en zeven miljoen dollar.

De FIA zal haar beoordelingen pas woensdag naar buiten brengen, maar vanuit Red Bull's rivalen Mercedes en Ferrari wordt al druk gespeculeerd over de mogelijke invloed die de overtredingen gehad zouden kunnen hebben op 2021 én 2022.

Klein bestaat niet

Na Toto Wolff en Lewis Hamilton heeft ook Ferrari teambaas Mattia Binotto zijn zegje gedaan over de recente geruchten. Mattia betreurt het dat de controverse zo diep in het volgende seizoen de kop opsteekt, maar ziet toch de noodzaak om de boel op scherp te zetten. Volgens de Italiaan is de door de FIA gebruikte term 'kleine overtreding' namelijk een onjuiste voorstelling van zaken. Op dit niveau bestaat er immers niet zoiets als een klein bedrag:

"Het is zeker jammer dat we erover praten in oktober van het volgende seizoen, want op dit punt, los van de implicaties rond het kampioenschap van vorig jaar, zijn er ook implicaties op het huidige seizoen. Laten we wachten tot woensdag voordat we oordelen maar, welke hoeveelheid we ook over praten, het is belangrijk om te begrijpen dat zelfs als het vier miljoen is, wat valt onder de categorie van wat beschouwd wordt als een 'kleine' overtreding, vier miljoen is niet weinig."

Halve seconde

Zelfs de kleinste overtreding is volgens Binotto een cruciale factor in het kampioenschap. Vier miljoen dollar staat voor Ferrari immers gelijk aan het ontwikkelingsbudget voor een volledig seizoen. Dat betekent een team van 70 engineers die kunnen werken aan updates die een halve seconde per ronde waard kunnen zijn. Dat voordeel geeft het overtredende team een voorsprong die jaren behouden kan blijven:

"Voor ons staat vier miljoen voor de ontwikkelingsonderdelen voor een compleet seizoen. Vier miljoen betekent 70 mensen in een technische afdeling die kunnen oplossingen kunnen bedenken en produceren die tot een halve seconde per ronde waard kunnen zijn. Dus zelfs als we kijken naar wat beschouwd wordt als een kleine overtreding is het geen kattepis."

"We praten over een halve seconde en dat voordeel wordt doorgetrokken naar de volgende seizoenen. Het begon in 2021, maar het geeft nog steeds een competitief voordeel in 2022 en 2023, dus dit is duidelijk een belangrijke kwestie."

Algemene geloofwaardigheid

Mattia hoopt dat de hele rel uiteindelijk een storm in een glas water zal zijn. Het overtreden van de budget cap door twee teams zet immers grote vraagtekens bij de geloofwaardigheid van de reglementen, de FIA en de Formule 1. Het zou voor de sport veel beter zijn als blijkt dat iedereen toch binnen de lijntjes gekleurd blijkt te hebben:

"Het zet de algemene geloofwaardigheid op het spel. Ik hoop dat iedereen er correct mee omgegaan is, want anders zal het een heel groot probleem zijn om te managen."

Formule 1
  • Scuderia Ferrari, Red Bull Content Pool