Max Verstappen pakt pole in Bahrein!

Ondanks alle hype rond Fernando Alonso ziet de kop van de grid er alsnog bekend uit. De race belooft echter meer dan de Red Bull 1-2 en de Ferrari 3-4 suggereert.

Max Verstappen pakt pole in Bahrein!

Q1

Nog voordat de sessie goed en wel onderweg was kregen we te maken met een rode vlag. De Ferrari van Charles Leclerc begon bij de start van zijn eerste snelle ronde carbon onderdelen over de baan te verspreiden. Uit voorzorg zette de wedstrijdleiding de sessie stil om de marshals de tijd te geven de verloren wielrand terug te halen.

Bij het vallen van de groene vlag ging het hele veld meteen naar buiten. Verstappen zette als eerste een representatieve tijd, maar de Nederlander bleef niet lang aan de top: Fernando Alonso, Charles Leclerc, George Russell en Carlos Sainz wisten zijn tijd allemaal te verbeteren.

Uiteindelijk kwam Max maar liefst een halve seconde tekort. Sainz was daarbij echter de enige die onder de 1:31 dook. Aangezien de snelste testtijd een 1:30.3 was lag er dus nog genoeg op tafel.

Bij de tweede run maakten Stroll, Tsunoda, Hulkenberg en Albon indruk met flinke verbeteringen. De usual suspects deden geen moeite, waardoor Verstappen uiteindelijk op P7 terechtkwam. Grote verliezers waren Oscar Piastri, Kevin Magnussen en Nyck de Vries. Lando Norris wist maar net de eer aan zichzelf te houden en ging met de hakken over de sloot door naar Q2.

Q2

Bij de eerste run leek de oude orde hersteld te worden met een Red Bull 1-2. Verstappen zette met een 1:30.5 de pace, gevolgd door Sergio Perez op 2.5 tiende achterstand.

Mercedes bezette 3 en 4 met Hamilton en Russell, gevolgd door de opnieuw indrukwekkende Fernando Alonso en beide Ferrari's. Sainz en Leclerc kwamen beide op rond een seconde achterstand.

Bij de tweede run deed Red Bull opnieuw geen moeite om zich te verbeteren. Dat liet de ruimte voor Ferrari en Mercedes om terug. Met een 1:30.228 ging Charles Leclerc naar P1, op meer dan twee tienden van Verstappen.

De Nederlander bleef nipt voor Hamilton, Russell en Sainz, maar de verschillen waren microscopisch. Fernando Alonso pakte met een paar tienden achterstand best of the rest. Hulkenberg, Ocon en Stroll maakten indruk door door te stomen naar Q3.

Q3

Verstappen gooide in de eerste run de handschoen op tafel met de eerste ronde onder de 1:30. Charles Leclerc bleef op een tiende achterstand. Perez ging naar een derde tijd, opnieuw op 2.5 tiende achterstand. De twee Spanjaarden sloten aan op P4 en p5, gevolgd door de Mercedessen.

Nog voor de tweede run zagen we Charles Leclerc al uit zijn Ferrari stappen. Het team had besloten een nieuwe set softs te sparen in plaats van voor pole te gaan. Die beslissing maakten een 1-2 mogelijk voor Red Bull, nadat Verstappen en Perez zich allebei opnieuw verbeterden.

Leclerc kreeg op de tweede rij gezelschap van teamgenoot Sainz, gevolgd door Fernando Alonso. George Russell voerde het Mercedes kamp aan vanaf P6, gevolgd door voormalig teamleider Lewis Hamilton.

Resultaten

Na alle hype rond pre-season test en de vrije trainingen lijkt de kwalificatie een kleine deceptie te zijn, maar de race wordt uiteraard niet gewonnen op de zaterdag. Red Bull's racepace voordeel is wederom sterk, maar dat geldt ook voor Aston Martin. De mannen van Ferrari en Mercedes zullen dus over hun schouder moeten kijken.