Wolff: 'Mercedes zal veel betere pace hebben in Saoedi Arabië'

Het Mercedes-opperhoofd is het sandbaggen voorbij. Toto verwacht dat zijn team op het circuit van Jeddah veel beter uit de verf zal kunnen komen.

Wolff: 'Mercedes zal veel betere pace hebben in Saoedi Arabië'

Na de openingsrace van 2023 hing er bij het team van Mercedes een ijzige grafstemming. All kopstukken lieten zich meteen bijzonder negatief uit over de situatie. George Russell claimde dat Red Bull alle 23 races zal gaan winnen, Lewis Hamilton gaf het team de schuld en Toto Wolff vond werkelijk alles slecht. In de aanloop naar de Grand Prix van Saoedi Arabië is de toon echter drastisch veranderd.

Momentopname

Volgens Wolff was de race in Bahrein namelijk slechts een momentopname. De eigenschappen van het Sakhir-circuit legden een vergrootglas op de zwakke punten van de Mercedes W14.

Een gebrek aan grip op de achteras en hoge bandenslijtage leidden ertoe dat Mercedes achter klantenteam Aston Martin terecht kwam. Het semi-stratencircuit van Jeddah is echter het tegenovergestelde: de baan kent veel soepele hogesnelheidsbochten en bijzonder glad asfalt. Toto verwacht dat zijn wagens daar veel beter zullen gaan presteren, zo verklaarde hij tegenover RaceFans:

"[Bahrein] is zwaar op de achterbanden en heeft heel ruw asfalt en dat is waarschijnlijk het zwakste punt van de auto. Als je vanuit dat oogpunt kijkt wordt het misschien beter. Zeker wanneer het aankomt op circuits die zwaar zijn op de voorbanden zullen we op een veel, veel betere pace zitten."

Geen wonderen

Ondanks de plotselinge positiviteit wil Toto geen valse hoop geven. De boomlange Oostenrijker benadrukt dat iedereen binnen het team zich ervan bewust is hoe groot de achterstand is op de dominante Red Bulls. Het verkleinen van dat gat ziet hij als een interessante uitdaging. Op een wonder hoeven we in ieder geval niet te wachten:

"Iedereen is zich ervan bewust dat dit geen kwestie is van drie tienden vinden en de auto oppoetsen. Dit is een kwestie van serieuze prestaties die we moeten vinden om ons terug te brengen naar het gevecht voor overwinningen en kampioenschappen. We hebben heel hoge doelen gesteld voor onszelf en we hebben die hoge doelen bereikt. Dus ik denk dat het gaat om waar we die doelen op gezet hebben, en dat we misschien het perspectief moeten veranderen."

"Dat is ook een interessante oefening, het is iets waar ik naar uitkijk. Ik win liever elke race en kampioenschap na kampioenschap. Maar dit is nu de echte uitdaging, en voor mij een interessante, hoe pijnlijk het ook is. De laatste keer dat ik droomde van wonderen was een lange tijd geleden dus ik verwacht geen wonderen."

Formule 1
  • NLBeeld / BrunoPress, Mercedes-AMG Petronas F1 Team