/https%3A%2F%2Fcdn.pijper.io%2Fsource%2Fautobahn%2Fe020fa5d65_Aston-Martin-Vulcan-010.jpg)
Zeg je Aston Martin, dan zeg je elegant en sexy design. Vraag een gemiddelde autoliefhebber naar zijn droomauto en er komt bovengemiddeld vaak een Aston Martin uit. Wat het Britse concern echter niet is, is een voorloper op het gebied van technologische innovatie. Logisch, het is het enige supercarmerk van formaat dat geen deel uitmaakt van een vele malen groter concern, en als je per jaar nog geen 4.000 auto's verkoopt, dan moet je af en toe een compromis maken.
Bijvoorbeeld: pas zeer recent werd de switch van een zestraps naar de veel modernere, snellere, en zuinigere achttraps automaat gemaakt. Dat scheelt zo 10 tot 20 gram aan uitstoot, en in Nederland nivelleringsland mag de bezitter in deze klasse per gram CO2 liefst €476 aan BPM lappen. Dat scheelt dus duizenden euro's aan belasting, kan je toch mooi een Aston Martin koffer en -paraplu voor bestellen.
Met de komst van de DB11 stapt Aston Martin van de flink verouderde 5,9 liter V12 over op een nieuwe krachtbron, met turbo's. Hierbij blijft het trouw aan de twaalfcilinder, want het betreft een 5,2 liter V12. De V8-blokken (nu nog 4,7 liter atmosferisch) worden naar verwachting vervangen door 4.0 V8-Mercedesexemplaren.
Deze ontwikkelingen op motorgebied bewerkstelligde het concern buiten Innovation Partner Red Bull om, op andere vlakken aast het echter op die Formule 1-goodness. Wat dacht u van koolstofvezel-toepassingen in de structuur van productieauto's en van F1 afgeleide energie-terugwinsystemen? Zomaar twee zaken die CEO Andy Palmer noemt in een interview met het Australische Drive. Het zal Aston niet per definitie tot voorloper van dit soort technologieën maken, maar zonder partnerschap was het verder buiten bereik.
Yes, please! De huidige AM-lineup is één grote eenheidsworst, alles lijkt enorm op elkaar. Er is een schone taak weggelegd voor designer Marek Reichmann om modellen te maken die zich meer onderscheiden van elkaar, vooral binnen de DB11-Vantage-Vanquish-bandbreedte, en dat gaat dan ook gebeuren, als we de Britten mogen geloven.
Sowieso mogen we in 2018 een elektrische Rapide verwachten, met een hoofdknik naar het DBX Concept, en natuurlijk allerhande special editions van bestaande modellen. Want dat blijft een onmisbare cashcow voor een kleine exclusieve fabrikant.