De knoppenbrij in een Porsche Cayenne

In de wereld der auto-interieurs viert het minimalisme momenteel hoogtij. Waar aanraakschermen verschijnen, verdwijnen knoppen en schakelaars. In de Porsche Cayenne is deze gedachte nog niet doorgedrongen, zijn console ziet er uit als een Boeing 747.

Middels een beleefd schrijven stelt Porsche ons op de hoogte van haar Cayenne Platinum Edition-actiemodelletjes (bij Porsche worden 'geselecteerde autoseries die gedurende een beperkte periode worden aangeboden' vermarkt onder deze noemer), een verder niet heel noemenswaardige poging om de verkopen van de Cayenne Diesel (262 pk)  en e-Hybrid (416 pk) een boost te geven. De auto's worden volgepropt met features als bi-xenon met Porsche Dynamic Light System (PDLS), Power Steering Plus en ParkAssist, en krijgen extra  leer, stoelen met extra verstelfuncties, 20 inch velgs en geblindeerde ramen. Tegen een aantrekkelijk meerprijsje uiteraard, een sinds en jaar en dag gangbaar trucje om de inkakkende verkopen van een model wat uit het slop te trekken. 

Bij het bekijken van de foto's sprong de knoppenzee echter in het oog, een zegen voor de analoog ingestelde medemens, maar esthetisch nou niet bepaald strak te noemen.

De huidige Cayenne werd geïntroduceerd in 2010 op de Autosalon van Genève, 8 jaar nadat de eerste generatie vriend en vijand verbaasde en tegelijkertijd de familie Porsche samen met de kleinere aandeelhouders erg blij maakte in de portemonnee. Waar iedereen bij het horen van de naam 'Porsche' nog steeds aan de 911 denkt is de Cayenne (en tegenwoordig ook de Macan) eigenlijk de kurk waar het concern op drijft.

In 2014 kreeg de Cayenne een facelift (en een stekkermodel), wat betekent dat we in 2018 een nieuwe -derde- generatie Cayenne mogen verwachten. Wanneer we naar de interieurs van concernbroer Audi (hieronder zien we de strakke binnenkant van de TT), en naar dat van het zeer recente VW T-Pain Prime Concept kijken, dan kan het haast niet anders dan dat Het Nieuwe Minimalisme zich ook over Porsche zal uitspreiden. Verwacht in de volgende Cayenne een significant minder druk knoppeninterieur dan in de huidige. Dit is nog een aardig uitdaging, want een AWD-Porsche van tegenwoordig heeft nogal wat functies te bedienen, zoals we op de kopfoto uit het interieur van een Cayenne S e-Hybrid zien.

Gelukkig heeft een miljardenbedrijf als Porsche voldoende mensen in dienst die zijn afgestudeerd op ergonomie en slimme oplossingen, die speciaal voor deze taak de hele dag dingen mogen uitdokteren, en hier royaal voor betaald worden. Bovendien: als Elon het kan, dan kan Ferdy Wolfgang Oliver het ook.

window._taboola = window._taboola || []; _taboola.push({ mode: 'alternating-thumbnails-a', container: 'taboola-below-article-5f2b51f92917f', placement: 'Below Article Thumbnails 2', target_type: 'mix' });